Mi-a plăcut să citesc. Orice. Mama îmi cumpăra cărți. Nu multe, nu eram înstăriți, dar ceva cărți se adunau în mica mea bibliotecă. Țin minte „La Medeleni”, erau trei volume grosuțe, în colecția Lyceum, parcă. Aveam vreo 10-11 ani și am devorat volumul unu. Am învățat multe cuvinte noi de la Dănuț, Olguța, Monica. Era o lume care părea dispărută și pe care încercam să o găsesc în timpul meu. Nu se putea, am aflat mai tîrziu. Volumul doi m-a încurcat, era vorba de trăiri adolescentine, nu prea știam ce-s alea, dar l-am citit. Volumul trei a fost greu. Multe metafore, tristețe. Voiam să aflu cum se sfîrșește, cine trăiește, cine nu. Cred că m-am cam chinuit citindu-l. Volumul unu l-am tot recitit cîțiva ani, pînă am ajuns să citesc ca lumea și celelalte volume. Senzația citirii lor mi-e proaspătă și acum.
Cum spuneam, citeam orice. Cartea de bucate a Sandei Marin se cam ferfenițise de cîte ori am dat iama în ea, și asta pentru că îmi plăcea să citesc cînd mîncam. Degeaba îmi spunea mama: dacă citești cînd mănînci, cartea se duce-n burtă, nu în cap.
La un moment dat am descoperit Biblioteca, secția împrumut, la școala unde învățam. Nu știu ce alte secții mai avea, secția împrumut îmi ajungea. Într-un singur an aveam mai multe cărți împrumutate decît toată clasa. Iar pe vremea aceea se cam citea, nu glumă. Manualele erau cam ciudate pentru mine, mi se părea că nu se spune tot. Învățai la școală cîte ceva din Sadoveanu, puțin însă. Mă interesa și cum au trăit scriitorii ăia. Așa că am citit tot Sadoveanu, chiar și „Mitrea Cocor”.
Citeam oriunde, în autobuz, la masă, în tren, pe budă, în recreații (dar numai dacă era ceva extrem de important). Dar, mai ales, citeam noaptea, cu lanterna, sub plapumă. Am citit și la lumina lunii și la lumina flăcării de aragaz, cînd se lua curentul.
Pe la 18 ani am început să-mi cumpăr cărți. Ăsta e alt capitol. De atunci, cînd aflu că cineva nu a citit „De veghe în lanul de secară” sau „La Medeleni”, le cumpăr și le dăruiesc.
Va urma…
Puiu JIPA este actor la Teatrul „Tony Bulandra”, regizor, poet și dramaturg, târgoviștean de strada Liniștei și republican de Ploiești…