Gheorghe Petrașcu. Casa lui
Prezența unui artist se simte întotdeauna în locul locuit de el, în fiecare dintre spațiile pe care le-a umplut cu corpul, cu privirile și cu respirările lui. Așa simt de fiecare dată când ajung într-o asemenea casă, într-o casă locuită și în continuare păstrată de istoria locului ca fiind una memorială, sau muzeu, iar în Casa-Atelier „Gheorghe Petrașcu” din Târgoviște prezența își însoțește vizitatorul, pe cel care trece pragul fiecărei încăperi în care lucrările artistului îi amplifică și îi susține întreagă această prezență, această continuă locuire împreună cu stările, cu emoțiile ei.
Casa construită de artist în anul 1922 la Târgoviște păstrează în fiecare parte a corpului ei stilul lui Gheorghe Petrașcu, modul lui de a desena și de a face vizibilă fiecare siluetă compusă de el împreună cu mișcările ei în aerul peisajului care o (cu)prinde și care îi face cunoscute astfel mișcările și îi intuiește posibilele așezări și alăturări care pot să îi disponibilizeze vizibilitatea și umplerea peisajului care o primește și îi adăpostește întreagă această poveste.
Curtea în care se află casa îi păstrează în desfășurarea și în planul ei eleganta sobrietate a expunerii, a salvării fiecărui unghi și a fiecărei suprafețe pentru a le face astfel necesare luminii și întunericului care le vor face vizibile și totodată le vor ține umbrele păstrătoare în tăcerea lor, în aceea a mișcărilor gândite și îngăduite de spațiu, de atmosfera întreagă care împrejmuiește fosta locuință mutată și transformată de timp într-o expoziție permanentă, într-o continuă și deloc obosită încercare a (re)cunoașterii artistului creator.
Gheorghe Petrașcu și-a ales tonurile potrivite pentru pictura lui ca să nu obosească și să nu se lase împrejmuită de absența tresăririi din apropierea privitorului, de tăcerea impusă de lipsa oricărei afectivități și ale stărilor încurajate de oricare evadare posibilă împinsă de regulă în firea care se lasă prinsă în aceste mreje dislocate de prezența picturii, prezență care este însoțită continuu de toate aceste completări și amplificări necesare menținerii în registrele vii ale artei și ale receptării și înțelegerii ei. Toate acestea se regăsesc firesc în atmosfera conservată de fiecare încăpere păstrată de casă.
Casa-Atelier „Gheorghe Petrașcu” din Târgoviște păstrează în fiecare reamintire a prezenței ei în peisajul artistic și arhitectural al orașului toate elementele necesare ale unui corp care prin jocul neobosit al luminilor și al umbrelor pe suprafețele lui lasă privirii mereu ceva de descoperit și de adăugat. Acesta este efectul niciodată posibil de controlat al oricărei alăturări artistice încăpută și menținută în arhitectura unei biografii, în încăperile concepute și susținute de ea și mai departe în oricare dintre vechile și noile apropieri care nu îi consumă sau epuizează discursul vreodată. Rostul locuirii este menținut așa în continuarea biografiei care i-a format și construit conținutul pe care vremea și vremurile ce i-au urmat le-a încurajat și alimentat permanent creșterea și valorificarea.
Casa artistului Gheorghe Petrașcu din Târgoviște rămâne un reper continuu pentru trecătorul care își adaugă strada Bărăției pașilor necesari traversării orașului, iar intrarea în curtea ei și trecerea spre interior vor întări aceste senzații însoțite de emoții și de necesarele mirări ale redescoperirii unei lumi păstrate și ținute în desfășurările îngăduite de arhitectură, de artă și de călătoriile imaginate, imaginare și necesare impuse și adăugate lumii de fiecare nouă trăire adăugate și aduse în alcătuirile ei de ele.