Atunci când termini o carte nouă, nu ești neapărat mai fericit… Aștepți, însă, întâlnirea cu oamenii pentru care ai scris-o, speri ca povestea ta să ajungă acolo unde ți-ai dorit. Noul meu roman – A doua față – este de o săptămână pe… piață. Am avut șansa de a fi publicat la o editură de calitate, cu respect pentru forța cuvintelor într-o lume confuză și tot mai greu de deslușit. Și dacă ai ca lector de carte o doamnă precum Pușa Roth și o ediție îngrijită și prefațată de domnul Costin Tuchilă, speranțele tale, ca autor, sunt și mai îndreptățite.
Editura Leviathan a apărut în spațiul publicistic românesc la începutul anului 2021, ca parte integrantă a Asociației Culturale Leviathan. Decizia de a pune bazele unei structuri editoriale independente a fost determinată de mai mulți factori, scrie pe prima pagină a noii edituri. În primul rând, pentru că în cadrul Asociației a existat dintotdeauna un nucleu de profesioniști cu o amplă experiență în domeniu. Acest lucru, mai spun autorii proiectului, ne-a determinat să credem că, într-o zi, putem translata experiențele individuale într-un proiect comun. Pornind de la acest deziderat am definit standardele editoriale ale viitoarei edituri. Acestea se aplică, fără excepție tuturor volumelor tipărite sub sigla Leviathan și constau în tipărirea produselor în condiții grafice deosebite, asigurarea corecturii și redactării manuscriselor după normele academice în vigoare, crearea grafică a copertelor (la sugestia editurii sau propuse de autor) identificarea produselor cu cod ISBN și descriere CIP a Bibliotecii Naționale, pentru a putea fi puse în circuitul bibliotecilor, dar și în librării virtuale sau clasice, promovarea tuturor produselor pe portalul special al editurii, pe portalul Leviathan.ro, în Librăria virtuală, dar și pe paginile noastre de Facebook și din alte rețele sociale.
Este evident deja că Leviathan a devenit una dintre cele mai importante structuri publicistice destinate creatorilor de limbă română de pretutindeni.
Și am scris astfel… „De câteva zile, Radu Cristea își dorește să înceapă un roman nou. Are în față o coală albă, niciun cuvânt n-a apărut, încă, pe ea. Se simte puternic, știe că poate să iasă, din mintea sa, orice lume, în care să se întâmple orice, să-și așeze personajele în vârful muntelui, să le facă sute de mâini, să le planteze un ochi la spate, să-i înalțe, cu picioarele sprijinite pe dealurile din apropierea casei lui.
Știe cum să înceapă… În America, într-o organizație secretă a Casei Albe, s-a născut într-un laborator de genetică umană o teorie uluitoare. Se observase, de mai mulți ani, o conexiune între mutațiile genetice, amprentele digitale și dermatoglife, un cuvânt mai rar, necunoscut multor oameni de știință. Analiza statistică a acelor observații și experimente a dus la o premisă năucitoare: există, în lume, aproximativ o sută de mii de bărbați și femei care, din ipotezele savanților, ar putea avea un tip de comportament anticipativ și calități proiective incredibile. Așa le numeau savanții Centrului Național de Genetică Umană, din Washington D C. Supuși unui bombardament informatic, într-un domeniu oarecare, acei subiecți ar putea să spună, probabil sub hipnoză, cum se vor petrece lucrurile. Când? A doua zi, a doua săptămână, mai târziu…
Radu Cristea se gândește să-și ducă eroul, personajul cărții sale, în povestea americană. Ce-ar fi, se întreabă el, în fața hârtiei încă neîncepută, să facă din eroul lui unul dintre cei o sută de mii de oameni? Adică, indivizi însemnați cu forța unui destin nebănuit.”
Ceea ce, după puterile mele, am încercat să fac… Lectură plăcută!