Cu amărăciune, pentru ei…
Pentru ei, oamenii din bucăți care se pregătesc să ne conducă, mai departe, spre culmi de progres și civilizație… Se prăbușesc peste noi mizeriile timpului pe care îl trăim. Simțim, iată, că vorbele nu mai sunt ocrotitoare, că toate pier în ispite încolăcite peste zilele murdare de azi. Chipurile lor tulburate de tentații asumate la repezeală, fără măsură și fără o judecată dreaptă, ne lasă lipsiți de orice speranță. Pe aleșii din acest an (de patru ori, ce mama naibii!) îi „educ” puțin, dar fără speranță. O „luăm” metodic, alfabetic, cu mare drag de ei și începem o instrucție și educație electorală. Inutilă? Probabil, dar…
Azi, despre absenteism și abuzul de putere…
Bre, oameni din bucăți, absenteismul era definit, inițial, ca un mod de exploatare a pământului printr-un intermediar, proprietarul ținându-se departe de proprietatea sa și încasând doar venitul pe care îl cheltuiește în altă țară. Prin extensie, cuvântul a ajuns să desemneze o absență frecventă și nemotivată dintr-un loc de muncă sau de la o activitate. În 2024 va însemna o lipsă de proporții de la vot… În ceea ce vă privește, forma definitorie și zilnică este absenteismul parlamentar, adică o practică folosită mai ales de deputații sau senatorii atât de aleși, constând în neparticiparea la sesiunile parlamentului, cu scopul de a întârzia sau de a împiedica adoptarea unor legi, etc. De actualitate o să fie absenteismul electoral... Drept este că, din cauza absenteismului electoral este afectat însuși principiul constituțional al reprezentării, iar autoritățile publice constituite prin proceduri elective la nivel național sau local au o legitimitate scăzută. Dar la noi e din silă și lehamite…
Apoi, abuzul de putere înseamnă utilizarea autorității într-un mod care excede limita legii sau a standardelor morale, pentru a-i controla sau a-i exploata pe alții. Dumnealor îl practică fără rețineri, cu nerușinarea sforăitoare a aroganței care-i caracterizează. O fac cu privirile lor de fecioară bătrână, gata de sacrificiu. Pentru țară, desigur… Dacă am înșira aici exemplele de actualitate, s-ar umple pagini întregi. Tot așa, cu silă și tristețe…