Cineva a întrebat: dacă în guvern avem o singură femeie, atunci cum e corect să zicem, sinistra de la muncă sau sinistrul muncii? Oameni răi, nepoliticoși și care, iată, nu văd marile înfăptuiri ale demnitarilor de vremuri pandemice… Mai ales că, bănuiesc eu, nu ați uitat, doamna ministru e aceea care își dorea cu ardoare să viețuim „astfel încât omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort„.
Azi o să vă povestesc mai multe despre logica ministrului muncii, dar cu o excursie sumară prin trecutul plin de înțelepciune al doamnei. Fac numai o recapitulare… Când era vicepremier, a încurcat virusul cu vaccinul, zicând: „La momentul apariţiei virusului pe plan internaţional, România să fie prima ţară… vaccinului, nu virusului. Vaccinului da, mă scuzaţi”… Apoi a continuat spunând că vrea să pună degetul pe jumătate de milion de locuri de muncă. Citez: „Vom putea pune degetul pe 500.000 de locuri de muncă nou create”. Păi, să pună degetul, dar cu mijloacele de protecție la modă, am sperat eu atunci. Tot distinsa doamnă a spus că vom simţi şi construcţia unei bucăţi de autostradă. Accentuat! „Se va simți foarte accentuat și tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești, să putem simți deja construcția acestei bucăți de autostradă…” Așa e, prea multă nesimțire în jurul nostru! Nici cu aritmetica monetară nu stă prea bine… Citez din clasicele rostiri: „Sunt aproape 9 miliarde de euro pe an cheltuiţi de statul român cu pensiile speciale”… De fapt, era vorba despre 9 miliarde de lei. Asta e, vă amintiți cum „poştaşii propaghează”! Prin 2008, s-a încurcat în propria vârstă, la o emisiune televizată: „Am 28 de ani și chiar cred că trebuie să las loc de bună ziua acolo pe unde trec”, a declarat aceasta. Moderatorul emisiunii s-a declarat surprins însă, pentru că în urma calculelor, reieşea că aceasta a tăiat ceva ani din vârsta reală. S-a corectat: „Efectiv am uitat câţi ani am. Am 32 de ani, într-adevăr”, şi-a amintit ea. Un jurnalist rău s-a întrebat: „Știe cineva dacă s-a hăhăit despre „aria cercului” și doamna aceea care nu-și știa vârsta și care se isterizase că apare TVR HD, adică Hunedoara în capul ei?”
M-am cam plictisit, s-ar mai putea continua, dar să ajungem la zilele noastre… Un bun prieten se întreba în săptămânile trecute dacă „o întrece oare cineva pe ministresa Muncii în baterea apei în piuă? N-aş crede. Nu cred. N-are adversar”. Așa era amicul meu convins, ca și mine, de altfel… Tot el se mai întreba dacă PNL vrea neapărat să coboare radical în sondaje, aşa cum a făcut cu alţi câţiva demnitari în guvernul anterior? Desigur, se vede cu ochiul liber că doamna din guvern nu stăpâneşte termenii temei sale. În aşa-zisa nouă lege a pensiilor, ea învârte noţiuni care nu toate sunt şi juridice, adică regăsite în lege: calculare, recalculare, evaluare, reevaluare etc. Haosul pe care-l arată te sperie, nu alta. În plus, vrea şi o altă lege a salarizării, adică o nimica toată, după ea. Şi ce-a făcut? A trimis colegilor ei de guvern o adresă în care-i invită să-şi spună părerea conform unor principii. Bineînţeles, dacă n-ar fi de plâns amarnic, dând peste cap sute de mii de familii, ar fi de un râs homeric. Bietul PNL…
Încă nu știu dacă prietenul meu, mare prozator și romancier de succes, se gândește la un personaj pentru o carte nouă, mi se pare că l-a găsit… Tocmai din aceste motive, am să-l citez mai departe… „O ascult pe doamna de la Muncă şi nu-mi vine să cred. E pur şi simplu depăşită de temă, de problematică. Iată, ea spune că Legea 127/2019 va intra în vigoare în septembrie 2021. Greşit. Art. 86 din Legea 127 a intrat în vigoare odată cu promulgarea din 2019, astfel: la 1 sept. 2019, valoarea punctului de pensie să fie de 1265 lei, fapt realizat de PSD; la 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie să fie de 1775 lei (adică o creştere cu 40%), fapt realizat parţial de PNL, cu 14%. Ea susţine că PNL a crescut valoarea punctului de pensie pe baza legii 263, anterioară, ceea ce este foarte grav: arată că nu cunoaşte legislaţia simplă din domeniul ei. Un prim-ministru în temă şi el ar trebui s-o demită urgent. Căci pe baza Legii 263 se stabileşte, într-adevăr, punctajul pensiei, conform unei formule, dar valoarea în bani a punctului de pensie e dată de art. 86 din Legea 127. Cum să laşi Munca în gestiunea unui om care încurcă articole şi legi?”
Cum? Chiar așa, precum vedem și trăim…
PS L-am auzit zilele trecute pe noul prefect al Bucureștiului, scos din pălăria useristo-plusăistă. Nu pricepea nimic din ceea ce era întrebat, nu avea răspunsuri, părea cumva parașutat din altă lume. Curat competență și meritocrație! Adică, omul potrivit etc. Bine, i-am auzit și pe ceilalți, pe domn premier care se joacă cu zilele săptămânii, deși e vorba despre măsuri importante pentru sănătatea oamenilor, pe aprigul șef al sănătății, căruia îi pleacă degrabă consilierii etc. Apoi, domnul acela de la Educație, care trimite tot felul de inițiative de o zi, schimbate cu înțelepciune peste noapte, cu aerul lui de activist de partid de pe vremuri… Sau ministrul de la internele oropsite, care privește galeș cum e blocat metroul, deși legea i-ar cere să intervină… Lecțiile națiunii sunt date de șoșonici, de șpagoveni aroganți, de plantatori de copaci, în cizme de firmă. E un aer de amatori în tot și în toate, o guvernare după ureche, o devălmășie generală. Nu vi se pare? Dar, în medie, e bine, știți cum e cu buca așezată pe plită și cu cealaltă alături…