ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Secerătorii sunt printre noi

În urmă cu trei săptămâni, am scris aici, în tableta mea cea de fiecare luni, despre O distopie cu secerători, o poveste cu o carte despre o lume post – muritoare, în care secerătorii erau o castă specială, treaba lor fiind să spicuiască populația ajunsă la nemurire și la regenerare permanentă. Nu știam, atunci, că secerătorii sunt, de fapt, printre noi. De pildă, o doamnă suavă ca o garofiță, delicată, gingașă, trandafirie și aromitoare, care umple poza cu chipul ei bălai,  de privighetoare în zbor… Deci, madam Christine Lagarde, șefa FMI, zice că bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva, șoptește ea cu buze țuguiate și zbârcite. Între alte măsuri, „frumoasa” bătrânică femeistă crede că beneficiile ar trebui să fie reduse și vârsta de pensionare să fie prelungită din cauza „riscului de a trăi mai mult decât era de așteptat”.

Ce denumire poetică:  „risc de longevitate”…  Cică, în  termeni absoluți, costul prevăzut va crește cu zeci de miliarde de dolari la scară globală. Adică, se spune direct, că  „a trăi mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporații și guverne. De aceea, trebuie să ne îngrijorăm acum pentru riscurile longevității, astfel încât costurile să nu ne sufoce pe viitor.

Și mai zice, tot cu răceala propriei senectuți, că în 1750, speranța de viață în țările Europei Occidentale nu ajungea la 40 de ani, iar din 1900 a crescut, ajungând la 80 de ani în 2010. Națiunile Unite prevăd că în 2050 speranța de viață va fi de 86 de ani în economiile avansate și de 82 de ani în țările în curs de dezvoltare. „Recunoașterea și atenuarea acestui risc este un proces care ar trebui lansat acum”, mai spune frumoasa în chestiune. Directoarea FMI crede că trebuie luate și alte măsuri, adică reducerea pensiilor, creșterea cotizațiilor și posibilitatea ca statele membre să angajeze asiguratori privați pentru a acoperi acest „risc pentru persoanele care trăiesc mai mult decât se așteaptă”. FMI conchide, reamintind că toate aceste reforme „vor dura ani până să dea roade”, iar orice întârziere în acest proces va face dificilă confruntarea cu această provocare așa cum ar trebui. „A acorda atenție îmbătrânirii populației și riscului de longevitate suplimentară face parte din setul de reforme necesare pentru a restabili încrederea în viabilitatea bilanțurilor sectorului public și privat”. Aia e, ghem, set  și meci…

Doamnă, cucoană, madam, frumoaso, gingașo, sclipitoareo, nu e mai ușor să angajezi matale niște secerători? Hai, citește cartea aia, Secera, de Neal Shusterman și trage-i un program FMI de aplicare urgentă…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media