kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Ruine contemporane…

   Tot lucruri mărunte? Ca de fiecare dată, nu primim răspunsuri, oamenii care ar trebui să o facă sunt mult prea ocupați cu sloganurile electorale (repetabile ca o povară) din acest an. Să vedeți câtă prosperitate și câtă fericire ne vor aduce, din sacii plini cu baloane fleșcăite! Totuși, continuăm,…

   Noi, aici la Gazetă, scriam în urmă cu ceva timp că în clădirea „Institutului Județean de Proiectare Dâmbovița” crește un pom. Și vă povesteam că a avut loc întâlnirea foștilor angajați ai Institutului, inginerii, arhitecții și alții s-au întâlnit pentru a-și face, după cum spuneau chiar unii dintre ei, „recensământul”. Reporterul nostru „special” scria atunci că a stat printre oamenii care au proiectat o mare parte dintre clădirile orașului și-a aflat care sunt cele mai mari nemulțumiri ale lor. În primul rând, inginerii și arhitecții sunt destul de dezamăgiți de faptul că majoritatea clădirilor proiectate de ei au rămas la fel ca la început, adică n-au fost modernizate după 20, 30 sau chiar 40 de ani de la construcție. Cea mai mare problemă pe care foștii angajați ai IJP Dâmbovița o au este legată de felul în care a ajuns să arate sediul Institutului. După spusele angajaților, atunci când s-au mutat în acest sediu, respectiv după cutremurul din 1977, au muncit toți la curățarea și dotarea corespunzătoare a sediului. Ba mai mult, l-au și proiectat inițial. După desființarea Institutului, clădirea a trecut printr-o serie de privatizări, iar astăzi se află tot în administrarea unei societăți private. Pe lângă stadiul avansat de degradare în care se află clădirea, lipsa de atenție în ceea ce o privește a dus la creșterea unui copac în interiorul ei. Angajații Institutului sunt nemulțumiți de faptul că locul în care au muncit zeci de ani a ajuns să arate în acest fel, dar sunt și dezamăgiți de faptul că administrația locală nu exploatează potențialul unei clădiri amplasate central și care ar putea servi drept sediu pentru mai multe instituții locale.

    Așadar, fix de pe geamurile angajaților și aleșilor din Primărie, se poate vedea, în fiecare dimineață, o bucată de cancer de Târgoviște, adică o clădire uriașă din centrul municipiului Târgoviște, într-o stare avansată de degradare, fiind totodată vandalizată cu diverse desene de tip graffiti și năpădită de verdeață. Scările de marmură, din față, aproape că nu se mai văd, coroanele copacilor neîngrijiți au acoperit ceea ce a mai rămas din aviziere, iar garajele din spate completează imaginea dezastruoasă a clădirii, care pare desprinsă dintr-un film despre ghetto-uri. Explicații? Le primim cu zgârcenie, dar pecinginea edilitară e de neoprit, neputincioșii care ar trebui să facă ceva așteaptă, cred, centenarul degradării Institutului. Nu mai e mult! Tocmai se refac trotuarele și strada din fața prăbușitei clădiri, va trebui să mergem cu privirile în asfalt, iar cerul limpede îl lăsăm pe altădată, pentru că jegul din apropierea Primăriei e apăsător…

   Ar mai trebui să scriem și despre ruinele Casei Sindicatelor, dar pare inutil și fără rost, trec anii peste noi, peste ei, peste umbrele dregătorilor de carton. Presat… Și, în acest caz, multi-sindical…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media