TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – O mică lecție despre demnitate

Sunt tare nedumerit cu această demnitate de decembrie în expansiune. Mă uit, cu și fără ochelari, la avalanșa liberală din ultimele zile, cu aceiași indivizi dubioși așezați în funcții nepotrivite pentru priceperea lor, vezi noul șef al poștei din Brașov sau noul-vechi secretar general de la transporturi și meritocrația liberală pare doar la început. Cum Dumnezeu, faceți ca și ceilalți? N-ați priceput nici măcar cum e cu acuzativul acela, domn Orban, domn ministru de interne! Pe care, bre!… Președintele pe care l-am ales și nu care l-am ales. Oamenii ăștia atât de brusc responsabili și îngrijorați de soarta țării uită în fiecare ceas al vieții lor politice că au numai vreo 20 de procente prin parlament…

Le-aș spune (dar la ce bun?) că un om nu va zări niciodată un curcubeu, dacă s-ar uita în jos sau, cum zicea bunicul meu, un sac gol va sta cu greu în picioare. Demnitatea, cred eu, este o condiție banală a unui om. De nereparat este, în viață, numai greșeala de a te lăsa strivit de ticăloșia celor din jurul tău.

Există o replică celebră, în piesa de teatru a unui mare dramaturg, după care nimeni nu te poate face să te simți inferior fără consimțământul tău. Totuși, de cele mai multe ori  trebuie să-ți meargă mintea ca să înțelegi că ești prost. Și avem argumente precise la acest sfârșit de an, la dreapta, la stânga, peste tot…

Și mai cred că o să-mi dați dreptate dacă vă reamintesc că defectul oamenilor mici este tupeul. Un scriitor zicea chiar că lenea este mama viciilor, dar, fiind o mamă, trebuie respectată. Sfârâitorilor de pe ecrane, ce credeți despre proverbul chinezesc de mai jos? Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului.

Nu-i așa? Dacă o femeie nu vorbește, nu trebuie întreruptă cu niciun chip… Cam așa este și cu demnitatea în chestiune, fiecare om are dreptul să trăiască… atât cât poate! Profund… Pentru că, vă mai rog să nu uitați că poți alege să întorci privirea, însă nu poți spune niciodată că nu ai văzut.

Și este chiar așa, amintește-ți de ziua de azi, ea este începutul lui întotdeauna. Despre toate acestea ar fi vorba, adică demnitate, vrednicie, corectitudine, respect, sobrietate… Emil Cioran scria că în lumea asta de avortoni și țoape, trebuie totuși să fii demn. Tot ceea ce se vede este demn de a fi urât, de aici pleacă avantajele lui Dumnezeu.

Ziceam că le-aș spune, dar cui?


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro