O introducere amară…
Să ne întoarcem la habarniștii noștri! Știu că este aproape inutil, oamenii politici din țara mea sunt imuni la orice încercare de dialog, autosuficiența lor e planetară. S-a făcut o listă cu topul trăsăturilor de caracter negative, toate li se potrivesc, de la un capăt la celălalt. Să intrăm „în detalii”, după ce le trimit, legat cu sfoară tricoloră, pachetul cu marile lor „virtuți”. Deci: agresivitate, amânare, aroganță, autoritarism, batjocură, cinism, credulitate, cruzime, defăimare, egoism, fățărnicie, lașitate, ignoranță, incertitudine, indiferență, insolență, intoleranță, invidie, iresponsabilitate, iritabilitate, încăpățânare, lăcomie, lăudăroșenie, lene, minciună, neglijență, nepăsare, ostilitate, ranchiună, răutate, răzbunare, rigiditate, servilism, suspiciune, vanitate, viclenie, vulgaritate, zgârcenie…
XXXIII. Despre răzbunările lor…
I-am „umplut” de calități pe dumnealor, curg spre ei de săptămâni bune. Azi le povestesc despre răzbunare, este un act prin care cel ce se consideră jignit, nedreptățit caută să se revanșeze, să-și facă singur dreptate, spălând rușinea îndurată și pedepsindu-l pe cel ce i-a produs răul. În mitologia persană, Aesma Daevas este zeul furiei, al răzbunării și aparține grupului de demoni Daevas. La noi, prototipul politic post-decembrist pare să fi fost „un marinar” uitat acum de lume. Și el și „hăhăitul” lui național…
Cică răzbunarea e o mâncare pe care trebuie s-o „servești” rece. Cicucociolacilor, pe care-i iubesc „necontenit”, le reamintesc că, dacă te latră un câine, astupă-i gura cu pâine; nu arunca în el cu piatra, pentru că atunci mai rău te latră. Și să nu uite că furnica, oricât e ea de mică, dacă o calci pe picior, capul își ridică și te pișcă. Oricum, nu-mi vine să le spun că apa nu stă pe munți și nici răzbunarea într-o inimă mare. Domn senator, deputat, ministru etc. dacă dai cu ciomagul, vezi că are două capete, unul s-ar putea să se întoarcă pe spinarea ta. P-asta o știți de mult, răzbunarea e arma prostului.
Sfatul biblic e cunoscut, nu spune „cum mi-a făcut el, așa-i voi face și eu; îi voi plăti cu aceeași monedă”. Setea de răzbunare se alimentează din ostilitate și din resentimente, iar uneori devine atât de mare, încât înăbușă orice altă pornire pozitivă. Sunt foarte puține cazurile în care, după răzbunare, chiar ajungi să obții satisfacția așteptată. După cum rostea un înțelept, a ierta este o manieră teribilă de a te răzbuna, iar iertarea poate aduce mai multe satisfacții decât o face răzbunarea. Am serioase îndoieli că un domn din coasta Cotrocenilor a citit „spusa” de mai înainte. Auziți, dorinţa de răzbunare aduce nefericire!
Confucius credea că, atunci când pregătești o răzbunare, trebuie să sapi două morminte, unul pentru inamic și altul pentru tine. Dacă toți oamenii s-ar răzbuna pentru fiecare lucru care li se pare lor nedrept, lumea ar fi un întreg șir de răzbunări. Sigur că e așa, răzbunarea este declanşată întotdeauna de orgoliul celui în cauză, îl împinge să caute tot soiul de modalităţi pentru a-i întoarce „adversarului”, cu vârf şi îndesat, tot ce a pătimit el. Este vorba de un program mental ce alimentează emoţii negative puternice, care în timp produc grave dezechilibre în organism. Și se mai spune că există mai multe modalităţi prin care o persoană se răzbună. De pildă, îşi face singur dreptate, atacă persoana vizată fizic sau verbal pe motiv că a vrut să-şi spele ruşinea şi exemplele pot continua. Există chiar şi o istorie a răzbunării. De pildă, pe vremea lui Moise se aplica Legea Talionului, care se baza pe principiul „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Un psiholog scria că mulţi dintre noi sunt hrăniţi cu un anumit tip de informaţie şi o energie care susţine starea de răzbunare.
Setea de răzbunare nu este cea mai firească necesitate a omenirii, dar este continuu pusă la încercare de prea multele nedreptăți la care aceasta este supusă. Răzbunarea este întotdeauna arma unui om cu suflet slab și mic. Ura fără dorinţă de răzbunare e ca o sămânţă căzută pe piatră, rostea un personaj celebru. Ranchiunoşii oameni politici, de pildă, sunt dificil de împăcat şi păstrează multă vreme mânia, pentru că şi-o înăbuşe în ei, negăsindu-şi liniştea până ce nu se răzbună. Asemenea oameni sunt, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru ceilalți, foarte greu de suportat. Să le reamintim, iubirea mare nu știe de răzbunare.