Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Despre Dulapul din Perete sau Marele Mut

Îmi doresc să scriu o poveste pentru adolescenți, un basm contemporan, o istorie despre un tărâm pandemic care seamănă mult cu viața pe care-o trăim și noi pe aici, cu personaje ciudate, distopice, gheboase etc. Unul dintre aceste personaje ar putea să fie Dulapul din Perete… Sau, nu m-am hotărât încă, ar putea să fie Marele Mut.

Se intră pe tărâmul Marelui Mut printr-o gaură neagră, seamănă cu una de golf popular, personajul meu ține crosa îndreptată către supuși, dar nu ies vorbele din gura lui care pare lipită de dinții albi, sticloși și îngrijiți. Ceea ce vă trimit mai jos e un fel de fișă de personaj, pentru povestea mea viitoare. Mă pregătesc din timp și cu mare grijă. M-a inspirat cineva, nu spui cine, persoană importantă de peste ocean, care scrie despre un alt fel de Dulap din Peretele patriei noastre oropsite, cu morți mai numeroși decât într-un război. Din câte țin minte, zice cronicarul din preajma Statuii Libertății, n-am scris niciodată favorabil despre… el. N-am motive de a-mi face „autocritica” L-am considerat, ab initio, mediocru, îngâmfat, manipulabil, fără principii și fără viziune. Totul la el emană suficiență, încântare de sine, dorință de panegirice. E gol pe dinăuntru, nu are nimic de zis. Din nefericire, chiar și cele mai negre presimțiri ale mele (și nu doar ale mele) au fost întrecute cu asupra de măsură de realitate. Nu zic eu, ci cronicarul de departe! Și, mai la… vale spune: în ultimele luni, a eșuat în chip serial. Tâmpenie după tâmpenie, gafă după gafă, aberație după aberație… Omul e indubitabil nu doar mediocru, ci de-a dreptul stupid. Intelectual, politic, moral… Un moron…

Pe tărâmul din viitoarea mea poveste, Marele Dulap sau Marele Mut moțăie în palatul lui de carton, visează la vremurile trecute, își numără casele și mănâncă din șnițelul uriaș, cu o crustă aurie și crocantă.

Apoi, fișa mea de personaj se completează de la sine. Cam așa: omul este doar vârful acestui aisberg al nesimțirii, cinismului și tembelismului. E trist, e dezolant, e târziu, la mine, la voi. Și îmi mai completez fișa mea și din alte „surse”… Dulapul din Perete (personajul meu viitor) și-a arătat toate limitele sale. Cică el a fost cel care le dădea șuturi în fund (la propriu) celor care îl supărau pe când era mai tânăr. Adică, un tip impulsiv, cinic și ranchiunos, lipsit de scrupule și de empatie și cu un pronunțat complex de superioritate. Conform psihologului austriac Alfred Adler, inventatorul acestui termen, complexul de superioritate (imaginară) se formează în indivizi care încearcă, astfel, să contrabalanseze un complex de inferioritate (reală), iar acest fenomen se manifestă, de regulă, la oamenii submediocri. Dulapul meu, în viitoarea poveste, va comunica atât de rar și de prost, pentru că este un tip profund egocentric. O să fie și un personaj nerecunoscător, după ce se vede cu sacii în căruță, Dulapul meu își va uita prietenii care l-au ajutat..

Cu cine să semene viitorul meu personaj din basmul contemporan pe care-l plănuiesc? Nu am un răspuns prea clar. Oare? Știu, însă, cum voi începe capitolul despre viața și isprăvile Dulapului din Perete… Uite, chiar așa! Omul sărac și fără răbdare este ca lampa fără ulei. Și ce? E foarte bine așa, se spune că unii oameni sunt atât de săraci la minte, încât nu au niciun dușman. De altfel, și cel mai sărac popor produce eroi de poveste bogați. În povestea mea viitoare, în țara Dulapului din Perete, sunt mulți, au avut și cătușe, dar averea le-a rămas mereu întreagă, pentru zilele de libertate care au revenit destul de repede. Cu înțelepciune, unii ne tot repetă că nu e sărac cine are puțin, ci doar cine dorește mult. Au dreptate, până la urmă averea este fericirea celor săraci cu duhul.

Cred că v-am mai scris eu și altădată, cel mai greu de mulțumit sunt oamenii săraci. Personajul meu are case multe, răspândite prin povestea pe care s-ar putea să o termin într-o bună zi. Deci, cine-i oare? Adică, seamănă cu cineva de pe-aici? Habar n-am, doar că literele mele seamănă tot mai tare cu o crosă de golf. Și toate vin dintr-o peroadă incertă… uite-așa, pas cu pas

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media