Nimic despre Putin… Acolo e cu greață, silă, scârbă etc. Vă povestesc, în următoarele câteva săptămâni, despre alți despoți ridicoli și despre cele mai ciudate, caraghioase și controversate fapte și gesturi făcute de „liderii autoritari” ai lumii în care trăim. Adică, de azi… S-a făcut un fel de numărătoare, se zice că ar fi peste 50 de „lideri autoritari” care „atunci când nu se comportă de-a dreptul ca niște dictatori, reușesc performanța de a se situa mereu la granița dintre ridicol și teroare”, cum am citit eu de curând. Adică niște indivizi grotești și caraghioși în același timp. Manifestările lor, care-i aseamănă, sunt: creșterea puterii executive, apelul la populism și naționalism, obținerea sprijinului „elitelor” (care, ulterior, trebuie „demonizate” și făcute responsabile pentru tot ceea ce va urma), cenzura și controlul total al informațiilor, înăbușirea oricărei forme de opoziție și multe altele. În „serialul” pe care îl încep azi, las de-o parte „liga de elită”, adică pe Vladimir Putin, Xi Jinping, Kim Jong Un, Jair Bolsonaro, Nicolas Maduro sau Aleksandr Lukașenko, greața ar fi mult prea mare. Trec la „eșalonul secund” cu șefi de stat despotici „mai puțin influenți la scară planetară, dar care au reușit să iasă în evidență prin gesturi și fapte care de care mai ridicole și mai grotești”.
Șase…
Uganda
Se vorbește adesea despre Africa, numind-o „fabrică de dictatori”… Cine e cel mai longeviv șef de stat din lume? Aceasta-i întrebarea… Figurile despotice par a fi înlocuite aici precum niște piese de pe o bandă rulantă. De fiecare dată când un dictator bătrân se prăbușește, el e înlocuit de un altul, gata pregătit, în așteptare, ca o piesă pe linia de producție a politicii africane.
Uganda este o țară din Africa de Est. E fără ieșire la mare, învecinată cu alte cinci țări, printre care Kenya la est, Sudanul de Sud la nord, Tanzania spre sud, Rwanda spre sud-vest și Republica Democrată Congo la vest. Aceasta acoperă o suprafață totală de 93 065 km pătrați, cu o populație de aproximativ 34.6 milioane, ceea ce o face a doua țară cu cea mai mare populație țărănească din lume, după Etiopia. A fost condusă de britanici, de la 1894, dar a obținut independența în luna octombrie, 1962. Engleza este limba oficială, însă limbile materne, inclusiv luganda, sunt utilizate pe scară largă. Țara este condusă de președinte care este și șeful guvernului și comandantul-șef al armatei.
În Uganda, actualul președinte Yoweri Museveni a reușit să câștige alegerile prezidențiale, în ianuarie 2021, pentru a șasea oară consecutiv, într-un mod controversat și după ce făcuse niște modificări constituționale în favoarea sa. Museveni este unul dintre cei mai longevivi lideri africani: el se află de aproape 40 de ani la conducerea țării. La ultimul scrutin prezidențial, el l-a avut ca principal contracandidat pe pop-starul, intrat în politică, Robert Kyagulanyi, cunoscut sub numele de scenă Bobi Wine. Cu două zile înainte de alegeri, guvernul a blocat accesul la toate rețelele sociale. Autoritățile nu au reușit să explice cum au reușit să centralizeze datele scrutinului, fără acces la internet. În timpul numărării voturilor, armata a luat cu asalt casa candidatului opoziției.
Yoweri Kaguta Museveni este, așadar, cel mai longeviv președinte din istoria Republicii Uganda. S-a născut în septembrie la 1944 în Ntungano. El a preluat controlul asupra Ugandei după ce Milton Obote a fost răsturnat de la putere, în 1986. A studiat economia și științele politice și s-a implicat în politica studențească. S-a alăturat serviciului de informații al președintelui Milton Obote, în 1970. El a câștigat de fiecare dată alegerile generale și și-a păstrat statutul de președinte al Ugandei. Museveni a condus Uganda fără pauză de la acapararea puterii în 1986, când a ajutat la încheierea anilor de tiranie de sub Idi Amin. Cândva aclamat pentru angajamentul său la buna guvernanță, așa cum vă spuneam, fostul lider al rebelilor a spulberat orice opoziție și a modificat constituția, astfel încât să-i permită să candideze de mai mult ori. Perioada de dinaintea zilei alegerilor a fost marcată de represiuni împotriva rivalilor lui Museveni și a criticilor anti-guvernamentali dar și de atacuri fără precedent asupra presei și a activiștilor pentru drepturile omului. Cel puțin 54 de oameni au fost împușcați mortal de către forțele de securitate loiale lui Museveni, în timpul protestelor împotriva uneia dintre numeroasele ocazii în care Wine a fost arestat. Blindate cu mitraliere montate au patrulat prin Kampala, iar elicoptere ale armatei și drone de supraveghere au zburat deasupra capitalei, acolo unde opoziția politică se bucura, în mod tradițional, de sprijin.
Museveni este foarte activ pe rețelele sociale, precum Twitter – unde a publicat un video de exerciții fizice care să ajute cetățenii să fie în formă în timpul carantinei. SUA, un donator major de ajutoare pentru Uganda, a anunanulat o misiune de observatori diplomatici, după ce mai multor membri din personalul său le-a fost interzis să monitorizeze scrutinul electoral. De altfel, Museveni a anunțat suspendarea rețelelor sociale și a serviciilor de mesagerie precum Instagram, Twitter și WhatsApp, ca răspuns la acțiunea Facebook de a închide conturile oficialilor guvernamentali despre care spunea că răspândeau dezinformări.
Pe 28 august 2020, Yoweri Museveni a anunțat că a doua zi va fi una de rugăciune națională pentru încetarea pandemiei de coronavirus. Șeful statului african a afirmat că a luat această decizie după ce un cetățean i-a dezvăluit că a avut o viziune. „Dumnezeu i-a transmis, într-o viziune, că trebuie să organizez rugăciuni la nivel național, pentru ca El să ne salveze de pandemie. Astfel, declar ziua de sâmbătă, 29 august, zi de rugăciune și sărbătoare națională. Stați în case și rugați-vă!”, a declarat Yoweri Museveni.
Cu alt prilej, preşedintele Ugandei a anunţat că vrea să le interzică propriilor cetăţeni să practice sexul oral. El i-a acuzat pe străini că încearcă să-i convingă pe ugandezi să-l practice. „Oficialul a emis un avertisment public pe această temă”, nota publicaţia britanică Daily Mail. Citez din… opera președintelui etern al Ugandei: „Daţi-mi voie să profit de această ocazie pentru a avertiza cetăţenii în mod public despre practicile greşite în care sunt implicaţi şi pe care le promovează unii străini. Una dintre aceste practici este sexul oral. Gura este pentru mâncat, nu pentru sex.” Preşedintele Museveni a semnat în 2014 o lege împotriva homosexualităţii, prin care relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost interzise. Pedeapsa pentru homosexualitate în Uganda poate ajunge la închisoare pe viaţă. Legea incriminează şi tăinuirea practicilor homosexuale de către terţe persoane. Tot în 2014, când a semnat legea împotriva homosexualităţii, preşedintele Ugandei a afirmat că sexul oral poate cauza paraziţi intestinali. „Atunci când pui gura acolo poţi să te alegi cu viermi care îţi intră în stomac, pentru că aceasta este adresa greşită”, a afirmat Museveni.