TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Despre băutorul metafizic și mahmureala ca pedeapsă

Băutura n-a rezolvat nicio problemă. Dacă stai să te gândești, nici laptele… Vederea unui bețiv este cea mai bună lecție de sobrietate. Există mai multă filosofie într-o sticlă cu vin decât în toate cărţile, cred că spunea Pasteur. Dar e sigur că Martin Luther a afirmat că cine nu iubeşte deloc vinul, femeile, cântecul va rămâne prost toată viaţa. Așadar, puţină dragoste este ca puţin vin bun. Prea mult din unul sau prea mult din celălalt, face omul bolnav. John Steinbeck…

Doi…

Să revenim, sper că n-ați probat „Lacrima comsomolistei”. Nu în zadar se spune că realitatea este o iluzie care apare din cauza lipsei de alcool. Oscar Wilde scria că munca este blestemul clasei băutoare. Poate că băutura nu este răspunsul, dar sigur te ajută să uiți întrebarea. Cum zice un anonim, n-avem încredere în cămile și, în general, în orice ființă care rezistă mai mult de o săptămână fără băutură. 

Sunt convins că unii dintre cititorii mei au făcut deja rost de cartea Moscova-Petușki. Un critic literar scrie așa: „Spațiul întâlnirii dintre băutorul metafizic și lumea «realiștilor» este acela al mahmurelii. Moscova-Petușki nu este numai un imn dedicat băuturii, ci și un bocet mahmur al întâlnirii cu lumea. În restaurantul de la gară, buimac, eroul meditează: «De ce-s cu toții atât de grosolani?… De ce așa? O, dacă întreaga lume, dacă fiecare din lumea asta ar fi liniștit și temător, cum sunt eu acum, dacă ar fi nesigur de sine și s-ar îndoi de temeinicia locului sau sub soare – ce bine ar fi… Aș accepta să trăiesc pe pământ și o veșnicie, dacă mai înainte mi s-ar arăta un ungher unde nu întotdeauna este loc pentru faptele eroice».” (Emil Iordache)

Un proverb de-al nostru zice că nu e bețiv cine bea, ci numai cel ce se îmbată. Dacă bărbatul bea, jumătate de casă arde; dacă femeia bea, toată casa arde. Bine, chiar și Seneca spunea că beția este o nebunie voluntară. Sau, cum cred italienii, un butoi cu vin poate face mai multe miracole decât o biserică plină de sfinţi. Dar și irlandezii, ceea ce untul şi whisky-ul nu pot vindeca este incurabil. Erofeev scrie, pe la începutul cărții lui:Aşa mă gândeam. Iar ea râdea. Iar ea s-a apropiat de masă şi a băut dintr-o suflare încă o sută cincizeci, căci era perfectă şi perfecţiunea nu are limite.” 

Data viitoare o să vă povestesc mai multe despre mahmureală și, mai ales, despre mahmureala metafizică. Sper să mai încercați, până atunci, una dintre rețetele magice ale autorului nostru, se numește cocteilul „Spiritul Genevei”, iar scriitorul face o aluzie la Conferința de la Geneva, din 1955, despre care presa sovietică era de părere că a introdus un spirit nou în diplomație, prin dorința de colaborare și de înțelegere reciprocă. Erofeev se întreabă dacă spirit sau spirt… Rețeta, așadar: liliac alb – 50 de grame, loțiune împotriva transpirației picioarelor – 50 de grame, bere jiguliovskoe – 200 de grame și lac pe bază de alcool industrial – 150 de grame. „Am luat un flacon și l-am băut și ce credeți? Lacrimile mi s-au uscat., a pus stăpânire pe mine un râs idiot, iar pe mama am uitat-o, încât nu-i mai știam nici prenumele, nici numele după tată.”

Și mai facem un popas în tulburătoarea lume a lui Ion Mureșan, din Cartea Alcool.  Punctul de plecare al cărții  e „peretele Raiului” care, se-nţelege, este chiar peretele cârciumii din Poemul alcoolicilor: „Dar Dumnezeu, în marea Lui bunătate, nu se opreşte aici!/ Imediat face cu degetul o gaură în peretele Raiului/ şi îi invită pe alcoolici să privească.” Desigur, Cartea Alcool seamănă cu o garnitură de tren în care se bea în toate compartimentele (ca la Venedikt Erofeev, în MoscovaPetuşki!), dar numai în vagonul-restaurant tăria e (garantat sută la sută!) de cea mai bună calitate.

Vedeți, avea mare dreptate Maica Tereza, binecuvântată fie vița-de-vie și femeia, singurele daruri ale naturii care produc bucurie deopotrivă și săracului, și bogatului. Totuși, despre mahmureală peste o săptămână…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro