Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – ARISTOTEL ȘI PLATON DESPRE FEMEI

Premisă  de  colecție: Recordul de ignoranță deținut de Elena Udrea, de când cu președintele Norvegiei, a fost spulberat de Raluca Turcan, care a demonstrat, în Comisia de Cultură a Senatului, că nu are nici cea mai vagă idee cu ce se mănâncă televiziunea, confundând High-Definition cu… Hunedoara.

Demonstrație: În esență, spune Aristotel, femeii îi lipsește ceva, ea este „un bărbat nedesăvârșit”. Ea este pasivă și receptoare… Hei, dar noi, bărbații? Păi cum, suntem activi și dăruitori. Asta ca să vedeți cum e în lumea ideilor filosofice, pentru că iubitorul de înțelepciune din antichitate ne asigură că toate însușirile copilului „se află în sămânța bărbatului” și orice copil moștenește numai însușirile bărbatului. Dar stagiritul nu se lasă, femeia, mai zice el, este numai terenul, numai pământul care preia și dezvoltă substanța donatorului, el este semănătorul… În termenii filosofici ai lui Aristotel, bărbatul este „forma”, iar femeia este „materia”. Sunt și câteva „circumstanțe”, Aristotel n-a prea avut multe experiențe practice cu privire la viața femeilor și a copiilor. Și apoi, ce ziceți, e corect așa? Astfel se întâmplă atunci când bărbații își asigură numai pentru ei dominația în filosofie și în știință.

Dar Platon, celălalt mare filosof grec? El zice altfel… Un stat care nu educă și nu formează femeile este ca o ființă omenească preocupată să-și antreneze numai brațul drept. În „Banchetul”, celebrul său dialog filosofic, este vorba chiar despre o femeie, Diotima, care l-a influențat foarte multe pe Socrate. Și mai spune Platon: femeile pot conduce un stat la fel de bine ca și bărbații, pentru că orice conducători trebuie să se bazeze pe rațiune, iar femeile sunt dotate cu rațiune, ca și bărbații, dar trebuie eliberate de grija copiilor și de treburile casei.

O concluzie: Domnilor filosofi, aveți mare noroc! Ce v-ați fi făcut dacă la „dezbaterea” aceasta v-ar fi fost alături Monica Tatoiu sau Paula Iacob sau doamna doctor Monica Pop? Ca să nu mai spun că „moderatoare” ar fi fost Lavinia Șandru, iar la marginea mesei colorate ar fi ajuns și „fomista grevei”, cu sacoul ei „desen-animat”! Domnule Platon, domnule Aristotel, ascundeți-vă cât mai e vreme… Se aude că sosesc și jurnalistele Potra și Crețulescu…

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media