Pe 8 ianuarie, primarul Lazăr Petrescu aproba înființarea Cantinei obștești nr.1, ce urma să funcționeze în cadrul localului Școlii de Fete nr.1, aici urmând să ia masa copii cu vârsta de până la 15 ani, din circumscripția acestei școli și a Școlii mixte nr.4. Conducerea acestei cantine era asigurată de un comitet alcătuit din directoarea Școlii de Fete nr.1, directorul Școlii de Băieți nr.1, preotul Alexandru Popescu-Greaca, dr.Trandafirescu-medicul primar al orașului, dr.Roșca-medicul veterinar al orașului, inginerul agronom Dimache și Virginia avocat Manolescu, Margareta Manolescu, Maria maior Poenăreanu și Jeana avocat Ciornei. Pentru început era alocat un fond de 30.000 de lei, sumă ce urma a fi ridicată de la Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale.
Tot la 8 ianuarie, erau stabilite taxele ce se percepeau pentru oficierea cununiilor civile: 100 de lei și încă 40 (pentru formularul buletin), pentru persoanele care solicitau oficierea în sala comună a Primăriei, 260 de lei plus 40, pentru cei ce doreau ca evenimentul să se desfășoare în cabinetul primarului și 500 plus 40, pentru aceia care-și puteau permite salonul de recepție al instituției.
La 8 ianuarie, erau achiziționate, cu peste 2800 de lei, o oală de 30 de litri și o cratiță necesare pregătirii hranei personalului de la secția de pompieri.
În ianuarie, încep și lucrările pentru instalarea iluminatului clădirii Primăriei, lucrări executate de Întreprinderile Comunale Târgoviște, al căror cost depășea 280.000 de lei; contractual era unul prin atribuire directă, lucru permis de lege în cazul investițiilor sub 500.000 de lei.
Primăria asigura fondurile pentru întreținerea școlilor din oraș, mare parte din acestea constituindu-le cele pentru încălzire, refuzând însă să achite și iluminatul electric, pretextând că orele de curs se desfășurau ziua, când iluminatul nu era necesar.
Începând cu 1 aprilie, toți locuitorii valizi cu vârste cuprinse între 16 și 55 de ani erau obligați să presteze două zile pe an, pentru lucrările de apărare pasivă; cei care, prin natura ocupației lor, nu puteau face acest lucru urmau să plătească 100 de lei anual, iar cei care nu doreau să presteze acea muncă plăteau 150 de lei.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…