La 16 august 1975, o delegație a Consiliului Popular al Județului Dâmbovița se deplasa în stațiunea Neptun, pentru a-i prezenta președintelui comunist Nicolae Ceaușescu, propunerea de amplasare a unei săli a sporturilor în cartierul Vlad Țepeș.
Președintele țării îl trimite în acest sens, pe primul ministru Manea Mănescu, la 20 septembrie 1975, acesta având o întâlnire cu membrii Consiliului Popular al Municipiului Târgoviște și cu membrii Consiliului Popular al Județului Dâmbovița. El se deplasa în cele cinci locații propuse inițial pentru amplasarea viitoarei săli: pe bulevardul N. Bălcescu, între Biserica Albă și Liceul „Ienăchiță Văcărescu”; în zona Liceului „C. Carabella”; pe strada Câmpulung; în cartierul Vlad Țepeș; în zona Romlux, la intersecția străzii Mierlei, cu Calea Câmpulung.
În afara acestor cinci posibile amplasamente, au fost luate în calcul și zona de pe strada N. Bălcescu, vis-a vis de ruinele Curții Domnești, ca și cea din perimetrul clădirii Arhivelor Statului.
Zona Romlux a ajuns în final favorită, din cauza problemelor legate de exproprieri, demolări, proximitatea monumentelor istorice, puse de celelalte variante.
Proiectul inițial era unul grandios, ce urma să cuprindă: o sală de sport cu 2080 de locuri; un grup de săli pentru box, haltere și lupte; o piscină olimpică cu 800 de locuri sau un patinoar cu 2000 de locuri, o popicărie cu poligon de tir și un parc sportiv cu terenuri de tenis, baschet și handbal.
Din păcate însă, exceptând sala sporturilor, celelalte obiective nu s-au materializat.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…