În luna ianuarie exista în cadrul acestei instituții, o singură mașină de scris; aceasta deservea secțiile: secretariat, stare civilă, cadre, muncă și prevederi sociale, spațiu locative, comercial, administrativ.;
Încă începând cu anul 1947, piatra de construcții, piatra pentru pavarea drumurilor, piatra de var, argila, nisipul și pietrișul exploatate de pe albia râurilor treceau sub administrarea comitetelor provizorii orășenești. Având în vedere faptul că în anul 1950 urmau să se execute lucrări de reabilitare a albiei râului Ialomița, președintele Comitetului Provizoriu al Orașului Târgoviște – Ioan Diaconescu – emitea o ordonanță prin care se interzicea exploatarea pe albia râului, în zona orașului și a comunelor suburban.
La 29 octombrie avea loc ședința Comitetului, în vederea stabilirii unei colaborări cu reprezentanții unităților comerciale și cooperatiste, pentru stabilirea orarului de funcționare a acestora, stabilindu-se la final ca magazinele să funcționeze luni, miercuri, vineri și sâmbătă, între orele 8-13 și 16-19, marți-între orele 8 și 13, joi-între orele 8-14 și 16-19, urmând ca duminica acestea să fie deschise prin rotație, între 8 și 12.
Activitatea acestui comitet era îngreunată de întârzierea votării bugetului de către Ministerul Finanțelor, în condițiile în care oricum se prevăzuse o reducere cu 20% a tuturor cheltuielilor. O altă nemulțumire o stârnea o hotărâre a Consiliului de Miniștri, care anula cartelele pentru lemnele destinate populației, motiv ca mulți dintre orășeni să nu-și mai poată procura lemnele pentru încălzit.
Magazinele din oraș erau, la rândul lor, slab aprovizionate, mărfurile raționalizate determinând apariția de cozi și îmbulzeală chiar și pentru procurarea produselor de strictă necesitate. În luna ianuarie se distribuiseră orășenilor, un număr de 29.218 cartele.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…