La 28 mai, comercianții târgovișteni Eftimie Anahorlis și Nicolae Ivancea donau Primăriei câte un autoturism marca Ford, în stare bună de funcționare, pentru „a contribui la refacerea orașului”;
Un incident revoltător (!!!) avea loc în luna iunie, atunci când „omul de serviciu” al instituției – Vasile Bărbulescu – părăsea serviciul de permanență la telefon, pentru a-și rezolva treburi în oraș, așa încât a trebuit să fie înlocuit de paznic, timp în care a dispărut un bec electric; Bărbulescu era aspru pedepsit cu… mustrare.
În aceeași lună, Primăria decidea demolarea fabricii de spirt aflată în proprietatea sa și construirea, pe terenul ei, a grajdurilor comunale.
Datorită faptului că Școala nr.4 se afla într-o zonă cu trafic intens, la intersecția străzilor Mihai Bravu, Poet Gr. Alexandrescu și Calea Domnească, ceea ce periclita siguranța elevilor acesteia, Comisia Interimară decidea exproprierea pentru utilitate publică a terenului de 5000 de m², situat în Calea Domnească, colț cu strada Radu Vărzaru, proprietățile Florica și Constantin Militaru (teren viran), Maria Popovici Fundățeanu (teren cu construcții vechi) și Andrei Stan (teren cu casă în construcție). Avantajul noului teren, față de cel al circumscripției școlare, aflat în extremitatea sudică a orașului, îl constituia, în primul rând, faptul că se afla în mijlocul acesteia; avea, de asemenea, două deschideri, elevii putând intra dinspre Radu Vărzaru, evitând astfel aglomerația de pe Calea Domnească; spațiul generos lăsa și posibilitatea construirii unei școli cu mai multe săli de clasă (față de două, câte avea actuala), rămânând totuși suficient, pentru jocurile copiilor în recreații.
Gheorghe Dinulescu, „conductorul arhitect” al Serviciului Tehnic, demisiona din funcție după doar trei luni, nemulțumit de salariul primit pentru activitatea prestată.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…