Din acest an, Primăria nu mai aproba eliberarea autorizațiilor pentru prestarea unor activități private, de către locuitorii orașului: Fănică Fârțan, de pildă, solicita instalarea unui stabiliment pentru tir sportiv, asemănător celui existent în fața Halei Obor; deși el avea autorizație pentru acest tip de afacere, eliberată de Primăria Timișoara, precum și o autorizație de deținere a armelor de tir, eliberată de Miliția Regiunii Ploiești, nu primește aprobarea administrației târgoviștene.
La ședința din 26 septembrie a Comitetului Executiv, era prezentat raportul privind campania agricolă din acel an, care începea cu prezentarea, la superlativ, a activității comisiei de agricultură și cu evidențierea progresului agriculturii socialiste, față de cea de tip burghez (1200 kg de grâu la hectar, în 1957, față de 1030 de kilograme, în 1938…). Când vine vorba însă, de prezentarea cifrelor realizate, cantitatea de 900 kg/ha obținute acum reprezenta o cifră mult inferioară celor obținute în anii interbelici, exagerarea realizărilor devenind un fapt obișnuit în vremea comunistă.
Constatăm că erau considerați „elemente dușmănoase”, așa-zișii sârbi din jurul Târgoviștei, deoarece mulți refuzaseră să facă parte din „întovărășiri”, ieșeau la muncile câmpului doar după terminarea propriilor activități în grădinile de zarzavat și preferau să-și vândă produsele la Pitești sau Stalin (Brașov), deoarece obțineau un profit mai mare.
Randamentul slab al industriei autohtone era sesizabil, cu ușurință, în calitatea precară a mărfurilor livrate pe piață, Primăria însăși lovindu-se de această problemă, atunci când achiziționa vopsea de la Fabrica „Victoria” pentru a revopsi, în același an, băncile din oraș, însă inutil.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…