Întreprinderea OCL Alimentara întocmea în luna august un raport în care se menționau cantitățile de alimente ce urmau a fi distribuite în lunile septembrie-decembrie: 300 de tone de carne, 83 de tone de mezeluri, peste 11 de tone de conserve de carne și peste 6 tone de conserve de pește; laptele proaspăt lipsea însă cu desăvârșire, el fiind înlocuit de laptele praf, din care se repartizau 7565 kg. Se afirmase că pâinea se găsește „la discreție”, dar, după cum observăm din acest raport e vorba în special de pâine neagră (2400 de tone, față de 430 de tone de pâine albă). În ceea ce privește băuturile alcoolice, urmau a fi comercializate 57 de tone de băuturi spirtoase și 4 vagoane de vin.
În același raport erau amintite greutățile întâmpinate de această unitate economică, în activitatea de desfacere a mărfurilor, între ele numărându-se lipsa mijloacelor de transport prevăzute cu instalații frigorifice (ceea ce făcea ca în multe cazuri, carnea sau preparatele să ajungă la destinație în stare „necomestibilă”), apoi lipsa depozitelor, care ducea la depozitarea produselor în șoproane sau chiar în aer liber, ca și spațiile mici de care beneficiau chioșcurile de pâine, aceasta vânzându-se adesea, direct pe stradă. Cu toate că erau prevăzute cu „cifre de plan”, se recunoștea lipsa de pe piață a unor produse de bază precum untul, brânzeturile și peștele proaspăt.
La fel de grea, ba chiar dezolantă era situația în care se afla OCL Aprozar, care nu reușea să satisfacă cerințele de consum ale populației, nici din punct de vedere al cantității, cu atât mai puțin al calității, acest fapt conducând la o abundență a produselor, pe piața liberă, ceea ce însemna însă și prețuri mult mai mari.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…