Acestea sunt „datele” problemei:
- o pâine obişnuită- 24 de parale;
- carnea de vită- 28 de parale/oca;
- pastrama-1 leu şi 24 de parale/oca;
- vinul românesc-8 lei/vadra;
- o găină- 1 leu şi 10 parale;
- un curcan-2 lei şi 30 de parale;
- untul-4 lei şi 20 de parale/oca;
- peşte proaspăt-3 lei şi 20 de parale/oca;
- slănina-1 leu şi 20 de parale/oca;
- rachiul de prune-10 lei/vadra;
- orez-2 lei/oca;
- zahăr-5 lei şi 10 parale/oca;
- cafea-5 lei şi 20 de parale;
- tutun tăiat sau foi-16 lei;
Salariile în Primărie variau între 10 lei-îngrijitorul grădinii publice şi 150 de lei-secretarul. Un salahor primea pentru o zi de muncă 1 leu şi 10 parale.
*1 leu=40 de parale;
1 oca=1,288 litri=1,271 kg
1 vadră=10 litri
RADU ALEXANDRU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…