TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Petrolul târgoviştean la 1900 (II)

                                                                                                           

Cel de-al doilea mare industriaş dâmboviţean care a investit în petrol a fost Mihai Câmpeanu, care în anul 1895 începea exploatarea acestuia la Glodeni.

După doi ani, când producţia a început să scadă, Câmpeanu obţinea dreptul de exploatare a trei sonde din Câmpina: prima dintre ele fora până la o adâncime de 440 de metri, cu o producţie de un vagon zilnic, dar continuându-se forarea până la 465 de metri s-a ajuns la obţinerea unei cantităţi de patru vagoane pe zi. O altă sondă se afla în lucru, în vreme ce la cea de-a treia, unde se forase până la 360 de metri adâncime, în anul 1899 s-a produs o explozie care a aruncat în aer peste 300 de vagoane de ţiţei. După acest incident, producţia zilnică de ţiţei se stabiliza la circa cinci vagoane de ţiţei-producţie zilnică.


Înfiinţată în 1895, Fabrica de Petrol Mihai Câmpeanu ocupa o suprafaţă de 5ha, aflată peste drum de gara Târgoviştei, în primii doi ani după deschidere capacitatea de prelucrarea a acesteia fiind de 1000 de vagoane zilnic, pentru ca ea să crească la 2000 de vagoane pe zi, în anul 1899.

Rafinăria producea benzină, gazolină, uleiuri solare şi minerale, parafină şi petrol.

Lipsa mijloacelor de transport pe calea apei îngreuna exportul produselor, însă cu toate acestea, fabrica exporta benzină cotată cu 10-15 lei/suta de kg „franco la poarta fabricii”, în Germania şi Elveţia, iar din 1899 a început să exporte petrol în Austro-Ungaria şi Bulgaria.

 

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca