Ministerul Comerţului Interior era sesizat de către inspectorii veterinari, în legătură cu starea deplorabilă a abatoarelor, care aparţineau comitetelor provizorii orăşeneşti, dintre deficienţele constatate ei enumerând: defectuoasa desângerare a vitelor, prezenţa muştelor, faptul că se semnala rugină şi mizerie pe cârligele de atârnare a cărnii, butuci murdari şi plini de sânge, lipsa hainelor de protecţie pentru muncitori sau a curăţirii acestui echipament, prezenţa resturilor care produc miros şi contribuie la răspândirea bolilor, tăierile fără un control prealabil efectuat animalelor.
Trebuie spus că acest tablou sumbru prezenta o raportare a situaţiei solicitate de autorităţile române nu din dorinţa de a proteja consumatorii români, ci ca urmare a refuzului unităţilor militare sovietice de a achiziţiona spre consum, carne din aceste abatoare.
Înainte de a fi aduse spre sacrificare, vitele colectate de stat erau adăpostite în grajduri private, din localităţile din apropierea Târgoviştei, precum cele de la Colanu (unde puteau fi aduse până la 40 de vite) sau Lucieni (unde puteau găsi adăpost circa 300 de vite).
RADU ALEXANDRU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…