Comuna era alcătuită din satele Măneşti, Ungureni, Drăgăeşti şi Gheboieni.
În luna septembrie, în zilele de 4,11,18 şi 25, medicul circumscripţiei sanitare Tătărani, dr.Vasile Voiculescu (celebrul scriitor…) sosea aici într-o inspecţie motivată de declararea unei epidemii de febră tifoidă, la 13 august.
La 8 septembrie, orele 23, la sediul postului de jandarmi din localitate izbucnea un conflict al cărui personaj principal, secretarul Primăriei, Dumitru Oprescu, aflat sub influenţa alcoolului îl apostrofa pe jandarmul Vasile Cruceanu pentru lipsa gărzilor de strajă şi îi dă afară din curte pe cei doi guarzi care păzeau sediul Primăriei.
La 13 septembrie, jandarmii îi interogau pe supuşii otomani Rifat Ali, Bechir Ali, Redjub Bechir şi Enran Ali, sosiţi în comună fără actele de călătorie obligatorii.
În octombrie, era consemnată existenţa în comună a trei şcoli, una cu două săli de clasă în Măneşti şi alte două, cu câte o sală de clasă, la Drăgăeşti-Ungureni şi Gheboieni, cu patru învăţători şi 263 de elevi (189 băieţi şi 74 fete). Măneşti era singura comună din Plasa Voineşti care avea trei şcoli.
Singura bancă popular ce funcţiona aici fusese înfiinţată la 25 martie 1902 şi avea un capital de 105.600 lei.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…