Articolul de astăzi are menirea de a constitui punctul de plecare în cercetarea unor date istorice referitoare la locul de baştină al prietenilor noștri, Ionuţ Cristache și Gabriel Cristache.
În comuna Măneşti se organizau la 27 martie 1937 alegeri pentru consilierii locali, în urma cărora Nicolae Mateiescu, Ion Dinu, Nicolae Bănică, Gh. Șuțu şi Gheorghe Codreanu ocupau aceste funcţii.
După alegerile generale din decembrie 1937 toate consiliile comunale din ţară s-au dizolvat, urmând ca până la organizarea noilor alegeri, conducerea unităţilor administrative să fie încredinţată unor comisii interimare. Cea din Măneşti era condusă de Constantin Ioniţă, Marin Joiţa fiind vicepreşedinte, iar între membri îi regăsim pe Gheorghe Simion, Dumitru Stoica, Tudor Plavie, Dumitru Banu şi C. Georgescu.
După alegeri devine primar Marin C. Cristache, cel care în martie 1938 stabilea, prin ordonanţă, preţurile maximale la alimente de bază precum pâinea neagră, care costa 7 lei/kg, carnea de vită şi oaie-20 de lei/kg, cea de viţel-24 de lei/kg, iar cea de porc-26 de lei. Preţul petrolului lampant se stabilea la 3 lei/litru.
Aici se organizau anual trei bâlciuri: cel de la Sf. Gheorghe, organizat în satul Măneşti încă din 1881, cel de Rusalii, din satul Drăgăeşti-Pământeni, începând cu anul 1890 şi, tot aici, de la 1900 se ţinea cel de Sf. Pantelimon.
Primarul comunei stabilea de asemenea taxele comunale: pentru eliberarea unei adeverinţe de proprietate asupra animalelor mici-5 lei şi 10 lei pentru proprietarii de vite mari; pentru tăierea animalelor se percepeau taxe între 3 lei (pentru o oaie) şi 25 de lei (pentru o vacă); pentru buletinul de înscriere la Biroul populaţiei, Primăria încasa 10 lei, iar pentru eliberarea actelor de stare civilă-20 de lei.
Toate aceste sume erau folosite de primărie pentru cheltuielile ordinare.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…