La „Grand Hotel”, de pe Strada Libertăţii, Heinrich Wumbrandt dădea reprezentaţii de cinematograf şi fonograf, în vreme ce artistul sârb Pavel Miatovici era vedeta unei seri de café concert, organizată de Hotelul „Moldova”. Într-o vreme în care leul era una dintre cele mai puternice monede din Europa, aici puteaţi consuma un coniac Martel cu 50 de bani şi o friptură cu 80 de bani.
Pentru amatorii de petrecere în aer liber, o alegere bună o constituia Grădina „Curcubeu”, unde erau programate spectacole de teatru susţinute de trupa actorului Grigore Valşteanu.
Ca şi astăzi, imortalizarea tuturor momentelor plăcute era de bon ton, doar că de aceasta se ocupau maeştrii meseriei de fotograf, precum Simion Waldstein, „artist fotograf á la minut”, al cărui atelier se afla peste drum de „Grand Hotel”.
Şcoala de dans a lui M.T.Panaitescu era la mare căutare, pentru a deprinde arta stăpânirii mişcării artistice a picioarelor, la evenimente precum Balul Crucii Roşii Române, organizat în 22 februarie a anului 1898 de către Regimentul 22 Infanterie; merita să plăteşti biletul de 2 lei, pentru etalarea calităţilor de dansator sau măcar întâlnirea cu protipendada oraşului, pentru cei mai puţin înzestraţi.
Aveam şi atunci un Teatru de păpuşi, a cărei trupă de actori, condusă de Niculae Vlădescu, încânta micii spectatori târgovişteni.
Curiozităţii multora dintre locuitorii urbei, în legătură cu ceea ce le rezervă viitorul, le răspundea cu promptitudine şi profesionalism, cărturăreasa (sic!) Profira Turcu, ce putea fi găsită în strada Suseni, la nr.68.
-x-
Ce-aţi zice de un prânz la un restaurant bun, „La Şoimul Carpaţilor”, aflat pe strada Stelea, nr.1, proprietate a lui C-tin Pitiş, în Târgoviştea… interbelică? Îmi permit să vă fiu ghid în alegerea meniului şi vă recomand, pentru început, o vodcă Renaissance sau, pentru doamne, un „liqueur” Lady. Ar trebui să continuaţi neapărat cu un borş de viţel ţărănesc, iar purcelul cu varză la tavă udaţi-l musai cu un Cabernet dintre „vinurile superioare de Basarabia, premiate la toate expoziţiile”.
Vă doriţi ceva mai… light? Încercaţi supa de pasăre, cu găluşti şi un ficat de viţel la grătar, rafinat armonizat cu un Muscat Frontignan sau, dacă preferaţi un vin de casă, luaţi unul din vinurile proprii, servit cu sifon (în treacăt fie spus, ieşiţi ceva mai ieftin, cu a doua variantă de meniu!). Vestea tristă e că în meniu, la secţiunea Fructe şi prăjituri, putem alege doar între pepenele galben şi cel verde, dar cum trebuie evitat consumul fructelor după masă, mulţumiţi-vă mai degrabă cu celebra cafea Marghiloman!
Dacă localul sau preţul nu sunt tocmai pe placul domniilor voastre vă recomand alte două locuri în care vă puteți astâmpăra dorinţa de evadare din casă: cârciuma „La Mielul Încurcă Lume”, aflată pe Calea Domnească, la nr.292 sau la bodega cu un nume la fel de insolit, „La Bârzoiul Vesel”, de pe strada Maior Brezişanu, nr.1.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…