Comisarul Gavrilă Munteanu nu s-a născut în oraşul nostru, ci în comuna Bălăbăneşti, judeţul Tulova, la 7 noiembrie 1896, iar după absolvirea liceului la Tighina era numit, la 1 august 1921, subcomisar cls. I în cadrul poliţiei din oraş; la 1 aprilie 1926, era avansat comisar cls. a III-a şi şef al Poliţiei Judiciare din aceeaşi localitate.
În septembrie 1929 va fi avansat din nou, pentru ca în 1930 să fie transferat la cerere, la Poliţia Bârlad, unde va conduce Biroul de Siguranţă.
Din 1934 conduce Poliţia Administrativă şi Siguranţa din oraşul Bălţi, pentru ca din august 1936 să fie mutat „definitiv” la Târgovişte, pentru a conduce Biroul Poliţiei Judiciare şi Administrative, iar din martie 1939 şi până în 1946 – Biroul Siguranţei de aici.
În cadrul activităţii sale la Târgovişte, principalul său „inamic” a fost mişcarea legionară, împotriva căreia a luat măsuri mai întâi cu ocazia asasinării primului-ministru Armand Călinescu, în 1939 şi a doua oară în perioada rebeliunii legionare din 1941, când autorităţile remarcă excesul lui de zel.
O dată cu venirea comuniştilor la putere, poliţistul bun devine unul „delăsător”. Contribuia la această etichetare, atitudinea sa faţă de întrunirea politică a Partidului Naţional Liberal-Maniu, organizată la Târgovişte, în 25 iulie 1946: deşi avusese informaţii „preţioase” privind organizarea acesteia, nu raportase „organelor superioare”. Aşa se face că era, până la urmă, destituit din funcţia de şef al Biroului Siguranţei, devenind şef la Poliţia Administrativă.
Nesuportând „noua ordine socială” şi catalogarea de către superiori cu calificativul „în observaţie”, va cere în anul 1947 trecerea în rezervă.
Comisarul locuia în Târgovişte, pe strada Costache Comăneanu, la numărul 92, împreună cu soţia sa Vera şi cu fiica acesteia din prima căsătorie, Georgeta.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…