TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Din seria „toate-s vechi şi nouă toate”…

 

După 1989 am asistat, contrariaţi şi neputincioşi, la o situaţie nerezolvată în toţi aceşti ani în sistemul juridic de la noi: rămânerea unor dosare pe rol ani de zile, uneori până la prescrierea faptelor, fapt deloc nou, aşa cum constatăm din documente pe care le cercetăm. Cu două secole în urmă lucrurile stăteau la fel.

Prezentăm, iată, un caz deschis în 1838 la Tribunalul din Dâmboviţa, de către marele logofăt Barbu Ştirbey (viitor domn al Ţării Româneşti între 1832-1848) care îl acuza pe serdarul Costache Văcărescu de „călcarea” moşiei sale Poiana Lungă, din Româneşti, învecinată cu moşia Cărpenişul, primită de serdar drept zestre de la socrul său,  marele vistier Filip Lenş.

Era vorba, mai exact, de pădurea Dumbrava, situată între cele două moşii, asupra căreia într-o primă hotărâre judecătorească se instituia un sequestru asigurator ce oprea arendaşii celor două moşii să mai taie pădurea.

Multă vreme după eveniment s-a aşternut liniştea asupra subiectului, în acest timp boierii implicaţi avansând în funcţii: Barbu Ştirbey devine mare ban şi cavaler, iar Văcărescu ajunge clucer.

Cauza trenase atât de mult, încât între timp se modificase şi Legea Judecătoriilor, publicată în „Buletinul Ţării Româneşti”  nr.19 din 7 martie 1847; aşa cum aflăm din adresa de la Dâmboviţa către Ştirbey, acesta era înştiinţat că trebuie să plătească un fel de taxă de timbru însumând patru galbeni, prin neplata ei cauza fiind „dată de o parte”.

Nouă ani au trebuit să treacă, prin urmare, fără ca într-o pricină relativ uşoară, precum acest diferend de proprietate, instanţa de judecată dâmboviţeană să adopte o hotărâre definitivă.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro