Printr-o decizie din 22 iulie 1958, Sfatul Popular al Regiunii Ploieşti stabilea mai multe măsuri cu rolul de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, precum şi de a favoriza sporirea natalităţii. Între acestea, amintim înfiinţarea unei case de naşteri în raionul Târgovişte şi a alteia în raionul Pucioasa, dar şi mai multe măsuri pentru protecţia femeii gravide, precum concediul legal de sarcină şi lehuzie, evitarea turelor de noapte, schimbarea locului de muncă grea, înfiinţarea unor camere de igienă intimă pentru femei.
Pentru scăderea mortalităţii infantile se înfiinţa un staţionar rural de copii, care funcţiona sub auspiciile circumscripţiei sanitare din Băleni.
Mortalitatea ridicată, datorată problemelor de sănătate a glandei tiroide, determina aprovizionarea raioanelor Pucioasa şi Târgovişte cu sare iodată.
Se lua hotărârea înfiinţării unui serviciu de ecarisaj şi a intensificării acţiunii de vaccinare antirabică, pentru diminuarea numărului de cazuri de infectare cu rabie.
Pentru îmbunătăţirea stării de igienă a populaţiei se preconiza redeschiderea băilor publice şi, de asemenea, se stabilesc controale în vederea prevenirii şi depistării cazurilor de sifilis.
Creşterea însemnată a numărului de cazuri de incapacitate temporară de muncă avea ca urmare verificarea atentă a medicilor care acordau aceste scutiri, pentru a elimina posibile abuzuri.
În mediul rural autorităţile aveau obligaţia de a asigura locuinţe corespunzătoare medicilor, ca şi mijloacele de transport pentru vizitele medicale la pacienţi.
RADU ALEXANDRU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…