După încheierea Primului Război Mondial românii încep să-şi reamintească de plăcerile din vreme de pace, între ele aflându-se frecventarea restaurantelor.
Aşa se face că în 1919 şi în Târgovişte se redeschid crâşmele, între primele fiind restaurantul de pe Bulevardul Carol I, nr.26, al cărui proprietar era Cristea Teodorescu şi localul „Elisee”, al lui Dimitrie Ionescu-Scodrea, deschis pe proprietatea lui Iorgu Lăzărescu.
Celor mai puţin avuţi li se adresau crâşmele de pe Calea Domnească nr.14 a lui Costică Bănescu, cea a lui Alexandru Dumitrescu, din strada Independenţei nr.4 sau cea din strada Cetăţii, unde, la nr.2 funcţiona localul condus de Ion Marinescu. Pentru ţăranii veniţi cu mărfuri în piaţa oraşului, Dumitru Tenea şi Toma Raciu deschiseseră tot pe strada Independenţei, dar la numărul 4, „La Cârciuma Ţărănească”.
Ne-a atras atenţia, prin denumirea mai puţin obişnuită, restaurantul de pe strada Şcoalelor, nr.8, al lui Costică Nicolaescu, „La zona de operaţie”(!), în vreme ce Moise Nicolaescu şi Constantin Comănescu aleg pur şi simplu numele „Bodegă”, pentru localul lor aflat pe strada Libertăţii, la nr.21.
Unele dintre locurile de aprovizionare al acestora erau Societatea Colectivă a lui Ion Bucşeneanu, Isak Rosenthal, Avram Isărescu şi Spirea Vasilescu, care deţineau depozitul de băuturi „Podgoria Dâmboviţei” din strada C.C.Comăneanu, nr.51bis şi Fabrica de băuturi spirtoase „Gloria” (str.Vulcan, nr.12), proprietatea fraţilor Ghiţă şi Vasile Georgescu.