kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Casa Educaţiei Naţionale Cazaci

   În anul 1920, prin adresa cu numărul 233, Ministerul de Război ordona înfiinţarea, în fiecare comună, a unei Case de Educaţie Naţională, instituţie ce urma a fi condusă în fiecare localitate de un comitet format din cei mai distinşi veterani, invalizi de război, învăţători, preoţi, etc.

   Ca urmare a ordinului, la 8 mai 1921, Grigore Ştefan, primarul comunei Cazaci, convoca locuitorii comunei în vederea alegerii acestui comitet din care făceau parte, între alţii, preoţii Nicolae Ionescu şi Ion Pantazianu, învăţătorii Ion Grigoroiu şi Ion D.Popa, şeful Secţiei de Jandarmi Cazaci, Gh.Dragomir, notarul Stan Perşinaru şi primarul comunei.

   Instituţia nou înfiinţată îşi avea sediul în casele lui Stan Perşinaru.

   La 5 iunie, se alegea un Comitet de Acţiune al acestei instituţii, care era format din primar, notar şi şeful jandarmilor şi se alegeau membrii delegaţi şi subcomitetele pentru fiecare sat: Ghe.Petroiu şi C.Ionescu (satul Movila), N.Roth, Ghe.Georgescu (satul Nucet), Ghe.Dan Matei, Ene Spătaru, Stan Ghe.Enache (satul Cazaci), Ghe.Marin Toma (Brăteşti de Jos), Papil Onu (Brăteşti de Sus).

   Unul dintre membrii marcanţi ai Casei era căpitanul aviator Toma Ioannin, din Brăteşti de Jos.

   Printre activităţile desfăşurate de Casa de Educaţie Naţională Cazaci menţionăm prelegerile susţinute în faţa sătenilor de preotul Nicolae Ionescu: „Despre combaterea cărţilor vătămătoare” şi „Despre întregirea neamului”.

   În anul 1924, Casa a adunat din colecte suma de 130.000 de lei, pentru construirea unui sediu ce urma să cuprindă antreu, bibliotecă, muzeu şi o sală de conferinţe şi, pe faţadă, două plăci comemorative, în cinstea eroilor din războaiele din 1877 şi 1916-1918.

   Este remarcabil faptul că celor 290.000 de lei strânşi în final pentru ridicarea clădirii le adăuga diferenţa necesară de 160.000 de lei, notarul Stan Perşinaru, din veniturile personale, urmând să recupereze treptat această sumă.

 

 Radu Alexandru STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media