În anii ‘60 numărul cărţilor din bibliotecile şcolare creştea semnificativ, de la un an la altul, astfel că biblioteca Liceului nr.2 ajungea să cuprindă, în acest an, 11154 de titluri, din care 8122-beletristică, 845-ştiinţă şi tehnică, 342-pedagogie, 169-artă, în timp ce, din cele 1287 de titluri existente la Şcoala de Muzică, 5500 erau de arte şi de muzică.
Un volum mare dintre acestea îl reprezentau, din păcate, cele politico-ideologice, aşa că acelaşi Liceu nr.2 deţinea 1352, 38 dintre ele dedicate numai Congresului al IX-lea al PCR.
Rolul principal al acestor biblioteci era, totuşi, acela de a asigura elevilor cărţile cuprinse în bibliografia şcolară.
La nivelul şcolilor din oraş, una dintre cele mai bine dotate la acest capitol era Şcoala nr.4, care deţinea 12 exemplare din volumul Poezii de Mihai Eminescu, cinci exemplare din Amintiri din copilărie, zece exemplare din poveştile lui Slavici, cinci exemplare din poeziile lui Alecsandri. Cu toate acestea, existau şi cărţi obligatorii pentru lectura şcolară, care nu se găseau între acestea, precum Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu sau Făt Frumos din lacrimă, a lui Mihai Eminescu.
Dacă ne poate consola cu ceva, lipsea din aceeaşi bibliotecă şi volumul Poezii, al lui Mihai Beniuc (unul dintre poeţii favoriţi ai comuniştilor), volum ce avea subtitlul Partidul m-a învăţat.
Ca o curiozitate, trebuie menţionat faptul că în acest an se alocau 60 de lei valută bibliotecilor şcolare, însă pentru abonamente la două publicaţii sovietice: Ucitelskaia gazeta şi Sovetskaia pedagogica.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…