TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – 1958

Anul începea cu vestea decesului controversatului om politic Dr.Petru Groza, primul ministru al celui dintâi guvern „democrat”, ulterior preşedintele Marii Adunări Naţionale (la 7 ianuarie). Pentru zilele de doliu ce au urmat se suspenda orice activitate artistică (muzică uşoară, de estradă şi operetă, dansuri, filme comice), fiind permise doar opera şi muzica simfonică, ori filmele ce prezentau momente din timpul construcţiei socialismului. Construcţie care continuă nestingherită după trecerea acestui eveniment…

În ceea ce priveşte construcţiile din sectorul particular, se hotăra că ele pot fi proiectate doar de tehnicieni calificaţi, doar că la acea vreme Târgoviştea nu avea arhitecţi diplomaţi sau ingineri constructori recunoscuţi; existau doar doi constructori arhitecţi – Ştefan Boriga şi Gheorghe Dinulescu – ce puteau proiecta doar construcţii cu un singur nivel şi o suprafaţă de cel mult 120 m².

Planul de contractări pe anul 1958, efectuate prin întreprinderea Recolta şi stabilit de Sfatul Popular al Raionului, se ridica la un nivel de 652.000 kg de cereale.

Taxele percepute cetăţenilor se modificau astfel: pentru deschiderea procedurii succesorale cu masa de sub 25.000 de lei, taxa era de 3,5%, pentru o masă între 25.000 şi 50.000 de lei taxa era de 7%, iar pentru o masă succesorală între 50.000 şi 100.000 de lei, se plătea o taxă de 10%, ajungând la 25% pentru tot ce depăşea 100.000 de lei.

La eliberarea unui permis auto, plăteai o taxă de 300 de lei (în medie, salariul lunar al unui profesor era de 800 de lei), iar pentru eliberarea carnetului de identitate a unui vehicul taxa era de 1000 de lei.

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro