Reforma din 1958 a învăţământului prin care creştea numărul anilor de şcoală de la 10 la 11 a pus probleme şi unora dintre şcolile din Târgovişte, care nu beneficiau de un număr suficient de clase. Era cazul şcolii medii nr.2, în care se desfăşurau şi cursurile şcolii de muzică şi arte plastice, motiv ca Primăria să o mute pe cea din urmă la sediul actualei şcoli populare de artă de pe strada Dr. Marinoiu, nr.1. Aici funcţiona însă internatul şcolii nr.2, ce urma a fi mutat la sediul şcolii, în strada N. Bălcescu, nr.208, şcoala însăşi fiind pe punctul de a-şi continua activitatea în localul fostului liceu comercial, de pe aceeaşi stradă N. Bălcescu, dar la nr.229.
În vara aceluiaşi an se stabilea componenţa comisiilor pentru admiterea în învăţământul mediu (clasele VI-XI): la şcoala medie nr.1, preşedinte era profesorul Aurel Gulie, iar examinatori-Ion Ene (limba română) şi Ion Seltea (matematică); la şcoala nr.2, Traian Marinescu era preşedintele comisiei, iar Elena Limburg şi Ion Leuca examinau elevii la limba română, respectiv matematică; la şcoala nr.3, preşedinte era Ion Tomescu, iar examinatori-Gheorghe Ştefănescu şi Sofronia Popescu.
În oraş funcţionau trei grădiniţe cu program normal, la care erau înscrişi 170 de copii şi alte trei cu program redus, ce aveau înscrişi 180 de copii.
Exista o şcoală pentru învăţământul elementar (clasele I-IV), cu 1425 de elevi, iar cei 900 de elevi din clasele V-VIII, erau înscrişi în patru şcoli din oraş.
Învăţământului mediu îi erau alocate trei şcoli în care îşi desfăşurau activitatea 819 elevi.
Radu Alexandru STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…