Modestia presupune a ști ce înseamnă respectul, înseamnă a te putea gândi la celălalt și a-ți ști locul în lume fără a-i domina pe cei din jur și fără a-i face să se simtă în disconfort. În ciuda faptului că este o calitate la care suntem îndemnați să aspirăm, există și oameni care pun, în mod eronat, semnul egalității între modestie și umilință. Aceștia consideră că persoanele modeste îi pun întotdeauna pe ceilalți mai presus de ele însele, însă lucrurile sunt ceva mai nuanțate.
Dacă ne luăm răgazul să privim la Oamenii Mari din jurul nostru, aceia care sunt adevărate modele, vom vedea că oamenii cu adevărat valoroși sunt deseori modești. De ce? Acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că ei își cunosc valoarea în interiorul lor, astfel încât nu au impulsul de a-i pune pe ceilalți mai prejos, încercând să se urce pe sine. În cazul acestor oameni, se poate vedea cum modestia încarcă merituozitatea profesională într-o haină de caracter, încununându-i si mai mult. Știind cine sunt, având o identitate clară, o bună parte dintre aceștia sunt oameni cu un simț al umorului fin și cu deschidere către ceilalți, reușind să-i facă pe cei din jur să se simtă la rândul lor valoroși.
În preajma unor asemenea oameni și datorită atitudinii lor, reușești să te simți confortabil, uman, aproape egal, chiar dacă știi că te afli în fața unui profesionist sau a unei somități. Prin modestia și echilibrul lor, ei stârnesc în oameni încrederea în sine și deschiderea, făcându-i măcar puțin mai conștienți de valoarea lor umană. Așadar, fiind autentici, ei conștientizează că nu-și știrbesc cu nimic ființa dacă au o atitudine binevoitoare, ci, din contră, creează punți între ei și aproapele lor, urcând încă o treaptă în ochii celorlalți.
Ei sunt acei oameni care creează o amintire de neșters în mintea celor care i-au întâlnit, care devin exemple date altora, sau adevărate tipare după care adeseori tânjim în interacțiunile noastre de-a lungul vieții. Întâlnindu-i, observându-i, împărțind chiar și câteva clipe o conversație, același spațiu, același aer, pot stârni în noi dorința de a fi mai buni, ne pot face să aspirăm la a încerca să devenim oameni asemenea lor.
ERICA OPREA e absolventă a UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…