Suntem asaltați peste tot de părerile mai mult sau mai puțin avizate ale unor așa-ziși experți în materie de investiții care promit rețeta ideală pentru obținerea unui profit irezistibil. Visăm la îmbogățiri rapide, fără prea mari eforturi, care par ușor de atins dacă-i ascultăm pe cei care vorbesc cu atâta patos. Cu toții se gândesc la câștig. Dacă, totuși, nu ne-am propune să investim pentru a obține ceva acum, ci să investim pe termen lung în ceva ce nu putem pierde, și anume propria persoană?
Singurul câștig garantat pe care îl putem atinge este să ne implicăm în a crește ceea ce suntem, nu ceea ce avem, ceea ce ne rămâne indiferent de contextele economice, sociale sau de viață, ceea ce nici statul, nici vreo instituție sau vreun individ oarecare nu ne poate lua. Cu siguranță, ar fi absurd să negăm necesitatea posesiunilor materiale pentru o viață mulțumitoare, însă, cel puțin la fel de mult ar trebui să ne concentrăm și pe interiorul nostru pentru a nu avea o viață goală, în care să trăim exclusiv în afara noastră. În plus, în cazul unei pierderi de natură materială, o temelie personală solidă ne poate ajuta să reclădim ce am avut ori de câte ori ar fi nevoie, ne permite să ne adaptăm și să ne reinventăm.
Investiția în sine ne oferă posibilitatea să ne evaluăm în mod constant prin raportare la lume, să facem reglajele necesare și să ne ancorăm în realitățile specifice locului și momentului în care ne aflăm. Această investiție nu se limitează doar la nivelul educației și la formarea de natură profesională, ci trece dincolo de aceste aspecte. Școlarizarea, dezvoltarea și specializarea într-un domeniu de activitate, lecturile și constituirea unei culturi generale reprezintă doar una dintre fațetele unui om care are grijă de grădina sinelui său. Acestea oferă fundamentul pe care ne putem construi atât stabilitatea, cât și adaptabilitatea la diferite condiții, fiindu-ne plasa de siguranță atunci când noi sau ce e in jurul nostru suntem supuși schimbării, dar și o punte comună între noi și alți oameni. Totuși, este nevoie de mai mult, și anume creșterea la nivel mental, psihologic și spiritual, în aspectele care ne oferă individualitate și care ne formează identitatea. Hrănindu-ne în mod armonios interioritatea, ne îndreptăm către o stare de plenitudine din cadrul căreia avem de unde să oferim și celorlalți și, spre deosebire de lucrurile materiale, în acest caz câștigăm atunci când dăruim.
Acest lucru are un impact semnificativ nu doar la nivel de individ, ci influențează familiile, grupurile, dar și comunitățile mai mari. Dacă reușim să ne dezvoltăm pentru a fi oameni care își duc viața cu sens și care investesc în propria persoană și în propriile abilități, atunci și cei cu care intrăm în contact vor beneficia de pe urma acestei influențe pozitive, ca într-un joc de domino. Având grijă de modul în care suntem, ajungem să determinăm și modul în care facem lucrurile, și anume cu scop față de noi și față de ceea ce ne înconjoară, înțelegând că lucrurile făcute doar ca să fie făcute sunt o irosire de energie și de timp. Cu alte cuvinte, pornind din interior către exterior, ne poate fi mai ușor să echilibrăm aceste două aspecte, fără să ajungem dominați de unul dintre ele.
Investind în mod conștient în mintea și sufletul nostru, ajungem să ne transformăm interioritatea într-o cutie de valori în care punem la păstrare, în siguranță, ceea ce avem mai de preț. Aceste bunuri sunt cele care ne definesc cu adevărat deoarece spun ceva despre alegerile și principiile noastre și tot ele sunt cele care ne ajută să generăm, în exterior, un profit pe termen lung. Fiind prezenți în acest act de a ne cultiva și îngriji sinele, ajungem să culegem roadele prin scoaterea la lumină a propriei autenticități.
ERICA OPREA e absolventă a UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…