În prag de sărbătoare, ziua ce urmează să vină își face din ce în ce mai mult simțită prezența: noi suntem ocupați cu ultimele pregătiri, preparăm bucatele care au mai rămas de făcut, aranjăm ultimele detalii în decorarea casei, pe seară ne bucurăm de cadouri și ne gândim la masa ce ne va aduce laolaltă a doua zi. Poate vizionăm un film specific, ascultăm melodii care să ne completeze starea, visăm, zâmbim. Vedem la televizor ultimele reclame care îndeamnă la comerțul festiv și vedem ce programe au pregătit televiziunile pentru a doua zi, în ce fel sărbătoresc românii din alte colțuri ale țării, ce urări ne fac cei din fruntea statului.
Dincolo de toate aceste aspecte, ne mai luăm răgazul să ne gândim ce semnificație are cu adevărat Crăciunul? Până la urmă, este vorba de celebrarea Nașterii, despre bucuria pe care acest moment o aduce creștinilor, despre o bucurie trăită împreună. Mai mult decât a fi împreună în sensul unei alăturări concrete în timp și spațiu, cred că este vorba despre a ne fi alături unii altora, despre a fi o formă de sprijin pentru ceilalți, de a-i face pe oameni să simtă că se pot baza pe noi. Nu este vorba doar despre mese mari, cu mulți meseni în jur, despre verva cumpărăturilor și despre cadouri scumpe, ci despre a ne bucura sincer că suntem unul în apropierea celuilalt, despre bunăvoință și înțelegere. Un dar făcut unui copil sărman, o mână de lemne unui bătrân fără posibilități, o urare caldă cuiva care credea că l-am uitat, o rugăciune în care punem un gând bun pentru cineva, toate acestea cuprind mai mult spiritul sărbătorii decât un efort exagerat făcut formal, doar pentru că așa se face, dar fără esența gândului onest. Dacă reflectăm la momentul Nașterii, la sursa de sens a ceea ce sărbătorim aceste zile și la gestul celor 3 magi de la răsărit, dincolo de darurile-simbol pe care aceștia le-au adus Mântuitorului, efortul lor de a face acea călătorie îndelungată, cu scopul de a fi alături de El, este una dintre cheile de înțelegere importante prin care putem privi sărbătorile de iarnă.
Așa că, înainte de toate, de belșug, gesturi de grandoare și strălucire, să ne fim alături unii altora, în modul cel mai autentic și să ne bucurăm de liniștea profundă și plină de sens pe care aceste zile ne-o aduce, întrebându-ne cum am putea lumina Crăciunul cuiva. Sărbători fericite tuturor!
Erica OPREA e absolventă a UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…