Pornind de la bine cunoscutul proverb, în sens metaforic, este cu siguranță o idee înțeleaptă să nu judecăm și să nu punem etichete după o primă impresie, cântărind interiorul în funcție de exterior. Cu toate acestea, dacă analizăm lucrurile în sens literal, am putea avea parte de o surpriză, mai ales într-o lume în care imaginea a dobândit o atât de mare importanță.
Dacă ne referim strict la coperta unei cărți, ea ne poate dezvălui, dincolo de informația scrisă, destul de multe despre conținutul ei, despre publicul căruia aceasta i se adresează, dacă autorul este unul consacrat, de valoare, sau dacă avem în față o carte mai degrabă comercială. Cel mai adesea, acolo unde aspectul mercantil este cel care primează, se face exces de mijloace grafice, exces de culoare, textul nu este plasat în cel mai fericit context din punct de vedere vizual, toate acestea fie pentru că se dorește ca acea copertă să atragă atenția, fie pentru că nu se investesc timp și resurse suficiente în această parte a procesului. Astfel, designul fie reflectă întru totul calitatea conținutului, fie, din lipsă de mijloace, nu se ridică la înălțimea la care ar trebui să se ridice. În sens invers, arareori există situații în care aspectul estetic al unei cărți, realizarea grafică, alegerea hârtiei sau a tipului de tipar să depășească nivelul conținutului acelui volum, deoarece o astfel de atenție la detalii are loc pentru o lucrare în cazul căreia se consideră că merită investiția.
Generalizând, putem considera orice formă de ambalaj sau de prezentare ca fiind o „copertă” a unui produs sau a unui serviciu, primul element cu care intrăm în contact înaintea produsului propriu zis și primul care ne poate crea o impresie. După cum spune un alt proverb românesc, „ambalajul vinde marfa”, tocmai de aceea dezvoltarea unei identități vizuale unitare este unul dintre pașii esențiali în crearea și promovarea unui brand, dar și în modul în care acel brand este perceput de către public. Este de o importanță capitală ca imaginea promovată să reflecte nivelul de calitate sau de preț, dar și să exprime în mod clar cărui tip de public-țintă i se adresează. Nu de puține ori, atunci când ne aflăm într-un supermarket, este suficient să privim rapid ambalajele, siglele, materialele folosite pentru a ne da seama dacă avem de-a face cu un produs accesibil sau cu unul premium, înainte de a ne uita la eticheta de la raft. Adesea, aici se aplică principiul „less is more” și în astfel de cazuri se face diferența între simplist și minimalist, între ceva care e valoros sau doar dorește să lase impresia valorii, folosind mijloace în exces sau realizând imitații din materiale necorespunzătoare.
În cazul unor mărci care se respectă, fie că au vechime sau nu, toate elementele care țin de identitatea lor vizuală sunt făcute cu atenție până la cel mai mic detaliu, de la designul siglei, la fontul ales, materialele din care se fac ambalajele, texturile și formele. În esență, absolut tot ce se exprimă despre acel brand trebuie să fie coerent și să nu promită nici mai mult, nici mai puțin decât ceea ce acea companie oferă în mod real, fiind în același timp recognoscibil și distinctiv. Este important ca din toate materialele identitare să reiasă calitatea, respectul de sine și respectul față de client, altfel am putea suspecta acel brand că, dacă nu dovedește atenție la detalii în modul în care se prezintă, nu se implică suficient de bine nici în produsul sau serviciul pe care îl vinde. Cu alte cuvinte, o identitate de brand îngrijită reflectă o potențială atitudine de grijă față de nevoile clientului.
Într-o lume a imaginii și a comercialului, putem lua în calcul ca, în anumite situații, să ne permitem să judecăm cartea după copertă, întrucât ne-ar putea dezvălui niște informații interesante. Bineînțeles, este un caz ideal acela în care ne putem aștepta la concordanță între ambalaj și conținut, însă arareori un ambalaj slab făcut poate ascunde un produs de calitate, deoarece acolo nu s-au făcut suficiente investiții (financiare, de efort, de timp) pentru a atinge niște standarde înalte.
ERICA OPREA e absolventă a UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…