Tableta de duminică: Costinel Ionuț Stănilă – Picătura de educație

Distribuie:

Citeam la prima oră a dimineții un articol din Republica: https://republica.ro/daca-cineva-ar-veni-cu-ideea-ca-salariatii-bogati-sa-fie-impozitati-suplimentar-iar-banii-colectati-sa?fbclid=IwAR3sg2rvaWznMTgJcx99s1J3pdJMpxYWYw5nQktTdp1cPLOfwKjJGKmCXwM.

 

Mi-au sărit în ochi două – nu știu cum să le spun – afirmații:

  • “Mankiw spune că diferența dintre oamenii cu salarii mari și cei cu salarii mici nu se datorează faptului că primii sunt mai bine organizați sau că aceștia sunt iubiți de patronii lor, în vreme ce ultimii nu sunt. Este, desigur, o copilărie să crezi asta. Diferența, spune profesorul, provine din faptul că primii sunt mai productivi. Și de ce sunt ei mai productivi? Pentru că sunt mai bine educați și dispun de niște calificări (abilități) care îi fac valoroși în ochii angajatorilor.”

 

  • Prin urmare, dacă vrem ca oamenii cu venituri mici să trăiască mai bine, atunci ar trebui să ne preocupe educația lor. Oamenii sunt inegali și așa vor rămâne mereu. Însă faptul că unii câștigă salarii foarte mici (deși din ce în ce mai mari din perspectivă istorică) este cauzat în foarte mare măsură de diferențele de educație, adică de un eșec al statului.

Acum, în timp ce prima afirmație este una de bun simț, care încearcă să educe, să caute o cauzalitate a unor discrepanțe, a doua este o concluzie care își aduce contribuția la aplatizarea creierului nostru și așa în mare parte distrus. Sunt câteva adevăruri de menționat în aceeași frază: da, “oamenii sunt inegali și așa vor rămâne mereu”, “faptul că unii câștigă salarii foarte mici este cauzat în foarte mare măsură de diferențele de educație”, însă fraza se termina prost: “adică un eșec al statului”. O concluzie total/fundamental greșită. Nu, eșecul individului nu este un eșec al statului, ci al individului însuși. Da, statul are datoria/obligația sa îți asigure un cadru, o platformă pe care să te dezvolți, dar dezvoltarea ta este datoria/opțiunea ta, nu a statului. Dragoste cu sila si binele cu forța nu se face. Statul ne pune tuturor la dispoziție aceleași “oportunități” – mai departe depinde de tine și de cei apropiați ție dacă le folosești, cât le folosești și cât vă aduceți voi, împreună, contribuția la educația fiecăruia din grupul/familia din care faceți parte. Din același stat răsar atât geniile cât si “asistații sociali” (și de aici, din ghilimele, îi exclud pe cei care au nevoi reale de ajutor, pentru care am toată compasiunea – să nu fiu greșit înțeles).

Există două atribute care pot duce la dezvoltarea unui om către educație: o parte mai “grosieră” – muncă perseverentă – și o parte mai “grațioasă” – capacitatea. În timp ce unii au capacitatea de a se educa prin mijloace native: geniu, pasiune, etc, alții o pot face – chiar daca poate nu la același nivel – prin eforturi susținute determinate de NECESITATE. Iar necesitatea este scopul educației statului: să dezvolte în individ necesitatea de a fi educat, să-i arate efectele, consecințele, astfel încât individul sa fie determinat lăuntric să se educe, să devină el însuși cel care aspiră intrinsec la educație. Ei, când Dumnezeu nu te-a atins cu darul genialității, atunci ai – ca INDIVID – două opțiuni: una este să pui mâna pe muncă (iar aici nu mă refer exclusiv la lopată, deși nici asta nu ar fi o rușine) iar alta este să stai cu mana întinsă (și să pupi eventual poala popii) ca asistat social care blamează statul că/care nu te-a educat.

Și încă ceva: să nu confundăm educația cu o diplomă! Diploma nu este echivalentul, sau mai bine zis dovada educației. Și, mai ales, să nu confundăm – ceea ce este cel mai întâlnit și profund nedrept – lipsa diplomei cu lipsa educației. Există mulți oameni care nu au poate diplome, dar pot da lecții de educație, bun simț și poate chiar de management unor oameni cu multe “stele în frunte”. Din păcate însă, aceștia se îndreaptă către vârsta a doua, a treia – sau poate chiar ne-au părăsit…

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro