U-571 este un film din 2000 regizat de Jonathan Mostow după un scenariu scris împreună cu Sam Montgomery și David Ayer. În film joacă Matthew McConaughey, Harvey Keitel, Bill Paxton, Jon Bon Jovi, Jake Weber și Matthew Settle. Filmul urmărește povestea unui submarin german din Al Doilea Război Mondial, atacat de americani pentru a-i captura mașina de cifrat Enigma.
În 1942, în timpul Bătăliei Atlanticului, după ce a scufundat o navă comercială dintr-un convoi aliat, submarinul german U-571 are motoarele grav avariate de încărcăturile de adâncime ale unui distrugător britanic. Căpitanul submarinului U-571, Kapitänleutnant Günther Wassner, lansează un apel de ajutor care este interceptat de serviciile secrete americane. Marina americană își modifică submarinul S-33 pentru a semăna cu un submarin german de aprovizionare, pentru a încerca să fure dispozitivul de codare al mașinii Enigma și să scufunde U-571.
Filmul nu prezintă niciun eveniment istoric. Marina regală britanică a capturat prima mașină Enigma navală în mai 1941, înainte ca SUA să intre în război. Reprezentarea americană i-a ofensat pe mulți dintre militarii și publicul britanic. Aliații au capturat cărți de coduri și mașini Enigma de aproximativ 15 ori în timpul războiului; toate, cu excepția a două, de către forțele britanice. Marina regală canadiană a capturat U-744 în martie 1944, iar Marina americană a capturat U-505 în iunie 1944. Până în acel moment, Aliații decodau deja în mod obișnuit traficul naval german atunci când utilizau Enigma.
În momentul lansării filmului, deputatul laburist Brian Jenkins a folosit procedura parlamentară a „întrebărilor” pentru Primul Ministru, în iunie 2000, pentru a declara că filmul este un „afront adus memoriei marinarilor britanici care și-au pierdut viața în această acțiune”. Premierul Tony Blair a declarat: „Sunt întru totul de acord cu ceea ce spuneți… sperăm că oamenii își dau seama că aceștia sunt oameni care, în multe cazuri, și-au sacrificat viețile pentru a menține această țară liberă.” Paul Truswell, pentru circumscripția electorală din Pudsey, un oraș strâns asociat cu HMS Aubrietia, i-a scris președintelui american Bill Clinton, care a recunoscut că intriga filmului a fost o operă de ficțiune. Directorul muzeului local Horsforth a deplâns rescrierea istoriei, spunând: „Nu am avut nicio legătură cu acest lucru: Noi nu am avut nimic de-a face cu asta: Nu poți rescrie istoria și trebuie să transmitem faptele tinerei generații prin intermediul școlilor„.
Acțiunea romanului din 1996 al lui Robert Harris, Enigma, se desfășoară în contextul celui de-al doilea război mondial și al criptologilor care lucrau la Bletchley Park, încercând să citească mesajele cifrate de Enigma navală în Hut 8. Cartea, care face câteva modificări în acțiune, a fost ecranizată în 2001, filmul omonim fiind regizat de Michael Apted și avându-i în rolurile principale pe Kate Winslet și Dougray Scott; filmul a fost criticat pentru multe date istorice imprecise și pentru neglijarea rolului jucat de Biuro Szyfrów la spargerea codului Enigma. Un film polonez anterior, care tratează aspectele poloneze ale subiectului, a fost Sekret Enigmy (Secretul Enigmei), din 1979.
Filmul din 1981, al lui Wolfgang Petersen, Das Boot include în poveste o mașină Enigma care este o variantă Kriegsmarine cu patru rotoare. Ea apare în multe scene care prezintă utilizarea sa cotidiană la bordul unui submarin german din cel de-al doilea război mondial.
De menționat că Royal Navy a capturat submarinul german U-110 pe 9 mai 1941, în Atlanticul de Nord, recuperând o mașină Enigma, cheile sale de cifru și cărțile de coduri care le-au permis spărgătorilor de coduri să citească traficul de semnal german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Tot de menționat, prima captură a unei mașini Enigma navale cu cheile sale de cifrare de pe un submarin a fost realizată la 9 mai 1941, de către HMS Bulldog, din Marina Regală, comandat de căpitanul Joe Baker-Cresswell, asistat de HMS Aubrietia. U-bootul era U-110. În 1942, Marina Regală a capturat și U-559, captând alte cărți de coduri Enigma. Potrivit postului britanic Channel 4, „cărțile de cod capturate au oferit un ajutor vital criptografilor britanici, precum Alan Turing, la aparatul de spargere a codurilor de la Bletchley Park”.
Implicarea Statelor Unite în Teatrul European al celui de-al Doilea Război Mondial a început abia la jumătatea anului 1941, prin intermediul Lend-Lease, iar participarea directă și deschisă apare atunci când US Navy se angajează în Kriegsmarine, în toamna anului 1941, cu câteva luni înainte de Pearl Harbor, moment în care mașinile Enigma fuseseră deja capturate și codurile lor sparte în Europa. O Enigma militară anterioară fusese examinată de serviciile secrete poloneze, în 1928; Biroul polonez de cifrare a spart codul Enigma în 1932 și a transmis concluziile sale Marii Britanii și Franței în 1939, chiar înainte de invazia germană a Poloniei.
Sublocotenentul David Balme, ofițerul Marinei Regale care a condus echipa de abordaj pe U-110, a numit U-571, „un film grozav” și a spus că nu ar fi fost viabil din punct de vedere financiar dacă nu ar fi fost „americanizat”. Producătorii filmului nu au fost de acord cu cererea sa de a se declara că este o operă de ficțiune, dar genericul de final dedică filmul „marinarilor și ofițerilor aliați care și-au riscat viața pentru capturarea materialelor Enigma” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Genericul recunoaște rolul Marinei Regale în capturarea mașinilor Enigma și a documentelor de codare de pe U-110, U-559 și capturarea de către Marina americană a lui U-505.
În 2006, scenaristul David Ayer a recunoscut că U-571 a distorsionat istoria și a declarat că nu va mai face acest lucru. El a declarat, pentru BBC Radio 4’s The Film Programme, că „nu s-a simțit bine” în legătură cu faptul că a sugerat că americanii, și nu britanicii, au capturat cifrul Enigma al marinei: „A fost o distorsiune… o decizie mercenară… de a crea această istorie paralelă pentru a conduce filmul pentru un public american. Amândoi bunicii mei au fost ofițeri în cel de-al Doilea Război Mondial și m-aș simți personal ofensat dacă cineva le-ar denatura realizările„.
Multă ficțiune și puțin adevăr în „U-571”. Concluzia este că: britanicii au fost cei care au capturat prima mașină Enigma, pe vremea când americanii încă se mai gândeau dacă să intre sau nu în război, sperând probabil să împartă lumea după război cu Hitler și nu cu Stalin. Chiar privit ca o operă de ficțiune, filmul are și un aspect propagandistic, dând impresia că se încearcă o rescriere a istoriei din perspectiva distorsionată a învingătorului. Avem pe de o parte eroismul americanilor, iar pe cealaltă parte lașitatea germanilor, în timp ce britanicii sunt quasi-inexistenți.
S-ar putea interpreta oare altfel?
Marius MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…