La începutul anilor ’90, a fost lansat un serial pe nume Twin Peaks. În scurt timp, a devenit un fenomen cultural, atât în România și Europa, cât și în SUA. Personajele, scenele, dar și muzica deveniseră un subiect de conversație. Firul epic încurcat și actorii arătoși ne-au deturnat, la acel moment, de la a vedea și înțelege perspectiva cinematografică complexă a autorilor. În aparență, serialul, ce a avut inițial două sezoane, este o poveste polițistă cu un agent F.B.I. frumușel, îmbrăcat la 4 ace, pe numele său Dale Cooper, venit în provincie să ancheteze cazul morții tinerei Laura Palmer. Povestea începe cu descoperirea cadavrului Laurei pe malul unui lac. Ca urmare a desfășurării anchetei, fiecare personaj – ce reprezintă un locuitor al orașului – este expus treptat cercetării atente și adesea incomode a agentului Cooper și a autorităților locale. Ancheta scoate la iveală latura întunecată a vieții multor personaje.
Serialul este creația regizorului și scenaristului David Lynch. Operele cinematografice ale lui Lynch au devenit cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, secvențele de vis și coșmar, imaginile stranii, de multe ori cu elemente distincte de noir și neo-noir, coloana sonoră de excepție. Acesta a câștigat de două ori premiul César pentru cel mai bun film străin și a fost președinte al juriului Festivalului de Film de la Cannes din 2002, unde a câștigat Palme d’Or în 1990. A fost onorat în 2002 de către guvernul francez cu Legiunea de Onoare. A fost de trei ori nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun regizor (pentru The Elephant Man, Blue Velvet și Mulholland Drive), dar nu a câștigat niciodată.
Agentul special Dale Cooper este interpretat de Kyle MacLachlan. El a mai colaborat cu David Lynch și a interpretat personajele Jeffrey Beaumont din filmul-cult Catifeaua albastră și Paul Atreides din Dune. A luat Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor, în 1991, pentru rolul din Twin Peaks. Memorabilă a fost coloana sonoră compusă special de Angelo Badalamenti. Acest compozitor a colaborat mult cu Lynch. Blue Velvet este primul film la care cei doi lucrează împreună, însă cu muzica din Twin Peaks, acesta reușește să își capete notorietatea bine-meritată. În 1990, primește Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare instrumentală pop pentru coloana sonoră Tema Twin Peaks. Badalamenti mai este cunoscut și pentru că a compus coloana sonoră utilizată la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 1992 la Barcelona. A colaborat ulterior cu Lynch la filmele: Povestea Dreaptă (The Straight Story) și Mulholland Drive. De asemenea trebuie evidențiat și Mark Frost. Acesta este scenaristul care a înțeles viziunea lui Lynch și, împreună, în ciuda unor poziții contrare, au reușit să dea viață poveștii din Twin Peaks.
Twin Peaks – Ultimele șapte zile ale Laurei Palmer este filmul făcut de Lynch în 1992 și este este un prequel al serialului de televiziune, care începe cu descoperirea cadavrului Teresei Banks și cu ancheta legată de acest caz. Agentul Cooper are o premoniție, conform căreia un alt omor va avea loc. La un an după aceste evenimente, sunt prezentate ultimele șapte zile din viața Laurei Palmer. Producătorii folosesc, în mare parte aceiași actori. Însă trebuie evidențiată prezența a doi cântăreți foarte cunoscuți: David Bowie și Chris Isaak. De asemenea, un rol minor, ca și în serial de altfel, îl are David Lynch.
Cartea pe care am să o recomand astăzi reprezintă cheia în care se poate interpreta serialul. Cartea poartă titlul „Călătorii în lumea de dincolo” și îl are ca autor pe Ioan Petru Culianu. Cartea este o analiză a călătoriilor mistice în alte lumi. Această analiză este făcută din perspectiva principalelor religii și prezintă ritualurile sau, după caz, scenele de trecere în alte lumi din cărțile sfinte. Prezentarea mistico-ezoterică pleacă de la teoria Flatland. Flatland (Platlanda) a fost invenţia unui cvadridimensionalist, reverendul Edwin Abbott (1838-l926) care este cunoscut și ca shakespearolog. Analizând teoria lui Abbot, Culianu scria ”Este uşor de imaginat un univers complet plat, în care trăiesc fiinţe bidimensionale. Fiind fiinţe tridimensionale într-un spaţiu tridimensional, este uşor pentru noi să avem o imagine a Platlandei, dintr-o dimensiune ce nu există în spaţiul acesteia. Faţă de ei, noi ne putem manifesta ca nişte zei: putem face obiectele să apară şi să dispară din cele mai tainice locuri (cum ar fi seifurile băncilor), îi putem muta într-o clipă dintr-un loc în altul al spaţiului lor (o experienţă pe care ei ar interpreta-o, probabil, în termeni mistici) şi chiar putem să-i răsucim, trecîndu-i prin dimensiunea a treia, astfel încît partea lor dreaptă să devină partea lor stîngă şi invers. Îi putem oricînd observa, fără ca noi să fim remarcaţi.”
Scriind despre şamanism, Ioan Petru Culianu îl cita pe Eliade, într-un mod ce creează cheia de înterpretare din opera lui Lynch: „Mircea Eliade definea şamanismul nu ca pe o religie, in sensul propriu al cuvântului, ci că pe o tehnică a extazulu”, un sistem de metode extatice şi terapeutice al căror scop era obţinerea contactului cu universul paralel al spiritelor şi câştigarea sprijinului lor, pentru a te ocupa de treburile unui grup sau ale unui individ”
Analizând opera lui Lynch vom vedea că, pe măsură ce intrăm în lumea din Twin Peaks, protagonistul, agentul Dale Cooper, ajunge să investigheze uciderea misterioasă a unei blonde populare în liceu, Laura Palmer (interpretată de Sheryl Lee) cu metode neconvenționale. Investigînd, agentul Cooper descurcă povestea reală a morţii Laurei, constatând că adevărul include o mult mai vastă conspiraţie decât cea imaginată iniţial. Utilizând metode divinatorii, nu tocmai ortodoxe, prin intermediul cărora rezolvă cazurile de crimă, Cooper utilizează sincronismul, adică asociază nume similare cu obiecte neînsuflețite, într-un joc în care aruncă pietre. Acest obicei bizar îl va defini pe Cooper ca pe un ”detectiv clasic din literatura pulp, în genul lui Sam Spade, dar îi va atribui şi o latură mistică, cu ajutorul căreia va ajunge să cerceteze în psihosferă”.
Metodele lui Cooper de a descifra visele, viziunile şi semnele ajută la înţelegerea metafizicii din Twin Peaks. Din filmul Twin Peaks: Fire Walk with Me, rămânem cu impresia că spiritul Laurei l-a chemat pe Cooper de la FBI, pentru a veni şi a investiga. În mod constant, de-a lungul serialului, Cooper primeşte mesaje şi indicii din acest tărâm al spiritelor ori dinspre ceea ce ar putea fi numit, cu exactitate, eterul sau tărâmul astral. În perioadele de somn, sinele său superior pătrunde pe acest tărâm şi comunică cu o distribuţie variată de umbre: de la Laura Palmer şi o versiune mai tânără a lui David Lynch până la un pitic cunoscut drept „Omul de Altundeva” (jucat de Michael J. Anderson) şi un uriaş. Odată intrat în legătură cu aceste entităţi, Cooper desluşeşte, treptat, scenariul scris în limbaj crepuscular, din spatele împăduritului oraș, iar noi, privitorii, ne îmbarcăm în aceeaşi călătorie iniţiatică a descifrării scenariului, la fel ca şi Cooper. Celelalte personaje sunt construite la fel. Fiecare are partea lui mistică. Fiecare face parte dintre cunoscătorii unor mistere ale orașului și se comportă ca atare, ușor ”smintiți” sau bine ascunși de celelalte personaje. Acesta este modul în care David Lynch creează o lume în film, dar mai ales în serial.
Nu am să scriu mai mult pentru că nu vreau să dezvălui prea mult din serial și din film. În ceea ce privește cartea, să știți că este scrisă în spiritul enciclopedic al lui Mircea Eliade, al cărui discipol a fost Culianu. Pentru a vă incita suplimentar, vă mai scriu că discipolul lui Eliade a avut parte de o moarte violentă al cărei mister nu a fost vreodată deslușit. Au existat multe ipoteze și una dintre ele este aceea că în acest volum ar fi descris începutul unui ritual care ne-ar permite să aruncăm o privire în lumea de dincolo sau într-un univers paralel ori superior.
Las aici si link-ul cu tema muzicală a serialului:
https://www.youtube.com/watch?v=9rx1MCDDtgk
MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…