kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Societatea industrială și viitorul ei

   Societatea industrială și viitorul ei  încep cu afirmația lui Kaczynski: „ Revoluția industrială și consecințele ei au fost un dezastru pentru rasa umană”. El scrie că tehnologia a avut un efect destabilizator asupra societății, a făcut viața neîmplinită și a provocat suferințe psihologice pe scară largă. Kaczynski susține că majoritatea oamenilor își petrec timpul angajați în activități inutile din cauza progreselor tehnologice; el numește aceste „activități surogat” în care oamenii se străduiesc spre obiective artificiale, inclusiv munca științifică, consumul de divertisment, activismul politic și urmărirea echipelor sportive. El prezice că progresele tehnologice ulterioare vor duce la un om creat prin inginerie genetică și că ființele umane vor fi adaptate pentru a răspunde nevoilor sistemelor sociale, mai degrabă decât invers.  Kaczynski afirmă că progresul tehnologic poate fi oprit, în contrast cu punctul de vedere al oamenilor despre care spune că înțeleg efectele negative ale tehnologiei, dar o acceptă pasiv ca fiind inevitabil.  El face apel la revenirea la stilurile de viață primitiviste. Criticile lui Kaczynski la adresa civilizației prezintă unele asemănări cu anarho-primitivismul, dar el a respins și a criticat opiniile anarho-primitiviste. 

   Kaczynski susține că erodarea libertății umane este un produs natural al unei societăți industriale, deoarece „sistemul trebuie să regleze comportamentul uman îndeaproape pentru a funcționa” și că reforma sistemului este imposibilă, deoarece modificări drastice ale acestuia nu ar fi implementate deoarece de perturbarea sistemului.  El afirmă că sistemul nu a atins încă controlul asupra întregului comportament uman și se află în mijlocul unei lupte pentru a obține acel control. Kaczynski prezice că sistemul se va defecta dacă nu poate obține un control semnificativ și că este probabil că această problemă va fi decisă în următorii 40 până la 100 de ani. El afirmă că sarcina celor care se opun societății industriale este de a promova stresul în interiorul și asupra societății și de a propaga ideologia anti-tehnologie, una care oferă „contra-idealul” naturii. Kaczynski continuă spunând că o revoluție va fi posibilă numai atunci când societatea industrială este suficient de instabilă. 

   Theodore John Kaczynsk, cunoscut și sub numele de Unabomber, este un terorist american și fost profesor de matematică. A fost un geniul al matematicii, dar și-a abandonat cariera academică în 1969 pentru a urma o viață mai aproape de natură, mergând până la întoarcerea la viața primtivă. Între 1978 și 1995, el a ucis trei persoane și a rănit alte 23 într-o campanie

națională de bombardare împotriva oamenilor despre care credea că avansează tehnologia modernă și distruge mediul înconjurător. El a emis o critică socială respingând ideologiile de stânga, opunându-se industrializării și susținând o formă de anarhism centrată pe natură.

   Pe tot parcursul liceului, Kaczynski a fost înaintea colegilor săi din punct de vedere academic. Plasat într-o clasă de matematică mai avansată, el a stăpânit curând materialul. A sărit peste clasa a unsprezecea și, mergând la școala de vară, a absolvit la vârsta de 15 ani. Kaczynski a fost unul dintre cei cinci finaliști ai școlii sale pentru meritul național și i s-a recomandat să se înscrie la Harvard. A intrat la Harvard cu o bursă în 1958, la vârsta de 16 ani. Un coleg de clasă a spus mai târziu, într-un interviu pentru New York Times, că Ted nu era pregătit emoțional: „L-au împachetat și l-au trimis la Harvard înainte de a fi gata  … Nici măcar nu avea un permis de conducere.” 

   În al doilea an la Harvard, Kaczynski a participat la un studiu descris de autorul Alston Chase drept un „experiment psihologic de brutalizare intenționat”, condus de psihologul de la Harvard Henry Murray . Subiecților li s-a spus că vor dezbate filozofia personală cu un coleg și li s-a cerut să scrie eseuri care să detalieze convingerile și aspirațiile lor personale. Eseurile au fost date unei persoane anonime care construia o modalitate de se confrunta cu autorul, dar aceaste persoane erau alese dintre cele care aveau o părere total opusă pe subiect și li se permitea să facă, ceea ce însuși Murray a numit atacuri „vehemente, măturatoare și abuzive personal”. Se utilizau metode de monitorizare a reacțiilor fiziologice ale subiectului. Aceste întâlniri au fost filmate, iar expresiile de furie și furie ale subiecților le-au fost mai târziu redate în mod repetat. Experimentul a durat trei ani, cineva abuzându-l verbal și umilindu-l pe Kaczynski în fiecare săptămână. Kaczynski a petrecut 200 de ore ca parte a studiului

   Între 1978 și 1995, Kaczynski a trimis prin poștă sau livrat manual o serie de bombe din ce în ce mai sofisticate care au ucis trei persoane și au rănit alte. Șaisprezece bombe au fost atribuite lui Kaczynski. În timp ce dispozitivele de bombardare au variat foarte mult de-a lungul anilor, multe conțineau inițialele „FC”, despre care Kaczynski a spus mai târziu că reprezintă „Clubul Libertății”, inscripționate pe părțile din interior. El a lăsat intenționat indicii înșelătoare în dispozitive și a avut grijă extremă în pregătirea acestora pentru a evita lăsarea amprentelor ; amprentele digitale găsite pe unele dintre dispozitive nu se potriveau cu cele găsite pe scrisorile atribuite lui Kaczynski.

   Din perspectivă cinematografică vă recomand Manhunt, care este un serial de televiziune de antologie dramă americană creat de Andrew Sodroski, Jim Clemente și Tony Gittelson, comandat inițial ca miniserie de televiziune. Primul sezon, Manhunt: Unabomber , îi are în rolurile principale pe Sam Worthington și Paul Bettany și prezintă o relatare fictivă despre vânătoarea FBI pentru Unabomber . A avut premiera pe Discovery Channel pe 1 august 2017.

De menționat rolul făcut de Christopher David Noth. Acesta este cunoscut pentru rolurile sale de televiziune ca detectivul NYPD Mike Logan în Law & Order (1990–95), dar mai ales pentru rolul Big din Sex and the City (1998–2004) și Peter Florrick în The Good Wife (2009–2016).

   Cartea se numește Unabomber Profetul Ucigaș. Este scrisă de Ovidiu Hurduzeu. Acesta este un scriitor român care în 1988 emigrează în SUA. Este un scriitor de excepție prin modul în care vânează subiectul și apoi caută și se documentează fără a lasă vreun aspect la voia întâmplării. Cartea lui Ovidiu Hurduze, foarte bine documentată poate fi citită pe mai multe paliere: roman poliţist, scenariu de film, analiză socio-filozofică şi radiografie a culturii Americii contemporane. Lucrarea include traducerea românească a Manifestului Unabomber şi a parabolei Corabia nebunilor. Acum câțiva ani am citit ceva scris despre povestea de astăzi de către Octavian Racu. Mi-a plăcut mult, motiv pentru care vă las și pentru cititorii mei :

   Cine este și ce și-a dorit Unabomber (numele adevărat Teodor Kaczinski)? Unabomber este geniu al matematicii, care la un moment dat a fost oripilat de lumea în care trăiește, de procesul de degradare a ființei umane odată cu așa-numit “progres tehnologic”. Civilizația umană este asemenea unei corăbii care se mișcă spre un dezastru de proporții (așa cum ne prezintă în minunata sa parabolă „Corabia nebunilor”), iar țipetele celor care conștientizează acest lucru sunt luate drept o nebunie (a se ascultă piesa trupei Pasărea Colibri „Nebunul cu ochii închiși”).

   

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media