După multe ezitări astăzi deschid seria de tablete dedicate Războiului Stelelor. Sunt un admirator al muncii cinematografice a lui George Lucas, în particular apreciind saga Star War. Ca idee, dimineața beau cafeaua dintr-o cană în interiorul căreia scrie: „May the force be with you”.
Am văzut fiecare dintre cele 11 filme de, măcar, 10 ori. Am citit câteva dintre cărțile apărute după scenarii și m-am delectat cu benzile desenate. Star War este un univers imaginat care, de la un moment dat, a căpătat propria viață, fiind întreținută de milioanele de fani din întreaga lume. Personajul principal al universului Star War este George Lucas. Despre George Lucas sunt multe de scris. Acesta, împreună cu regizorul Steven Spielberg, a creat, produs și a scris scenarii pentru filmele Indiana Jones Raiders of the Lost Ark (1981), The Temple of Doom (1984), The Last Crusade (1989), The Kingdom of the Crystal Skull. (2008) și a produs doar The Dial of Destiny (2023). Lucas este cunoscut și pentru colaborarea sa cu compozitorul John Williams, care i-a fost recomandat de Spielberg și cu care a lucrat pentru toate filmele din ambele francize. De asemenea, a produs și scris o varietate de filme și seriale de televiziune prin Lucasfilm, între anii 1970 și 2020. George Lucas s-a retras de la una dintre cele mai populare francize din lume, dar asta nu l-a împiedicat „să sară” pe alta.
Potrivit unui videoclip de 17 minute din culise, pe care HBO l-a lansat pe YouTube, Lucas stătea pe platoul Game of Thrones, în timp ce David Nutter regiza premiera sezonului 8. Fostul regizor Star Wars stătea lângă Nutter în timp ce filmau o scenă cu Jon Snow (Kit Harington) și Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Nutter i-a cerut lui Lucas să vorbească cu Harington și Clarke despre performanțele lor. „Nici o indicație de regie pentru tine”, îi spune Lucas lui Harington la un moment dat, în videoclip. „Nu prea îmi pasă de tine. Nu-mi pasă ce se întâmplă cu tine.” În videoclip, co-creatorul Game of Thrones, David Benioff, vorbește despre faptul că Lucas îl vizitează pe platoul de filmare, glumind că, atunci când a auzit prima dată că Lucas a vrut să treacă pe aici, a crezut că sunt păcăliți. Abia după ce și-au dat seama că Lucas a vrut, de fapt, să participe, echipa „a devenit foarte emoționată și apoi nervoasă pentru că este George Lucas”.
„Prima dată când îmi amintesc că am spus povești, eram eu, când eram copil, împletind aceste mici păpuși Stormtrooper”, spune Benioff în videoclip. „El este cel care a început obsesia noastră pentru acest tip de povestire epică.”
Lucas aduce pe ecrane conceptul de monomit. Astfel, conceptul de monomit, dezvoltat de Joseph Campbell în cărțile și prelegerile sale de la sfârșitul anilor 1940, avansează ideea că toate miturile din lume spun în esență aceeași poveste, care sunt doar variații. În cartea sa The Hero with a Thousand Faces (Eroul cu o mie de fețe ), publicată în 1949, Campbell avansează ceea ce pretinde a fi o structură universală a tuturor miturilor lumii, care relatează o călătorie a eroului. Conceptul de monomit încearcă, de asemenea, să descopere trăsături comune tuturor cosmogoniilor. Acest concept îi permite lui Campbell să câștige notorietate în afara domeniului academic. Schema narativă propusă de Campbell pentru monomit a fost preluată și adaptată pentru a fi utilizată ca tehnică de scriere în literatură și în film, pentru a proiecta scenarii. De exemplu, George Lucas a recunoscut că s-a inspirat din ea pentru trilogia sa SF Star Wars . El a citit majoritatea cărților lui Campbell, inclusiv Eroul cu o mie de fețe, pe care le consultă din nou atunci când scrie scenariul pentru primul episod din Războiul Stelelor, al cărui scenariu este conform pânzei de păianjen a monomitului. Campbell indică faptul că el însuși și-a găsit lucrarea în prima trilogi,e când George Lucas l-a invitat să o urmărească pe proprietatea sa, în 1983; el a spus că a fost „onorat” și „a dezvoltat o mare admirație” pentru George Lucas. Campbell a fost intervievat la televiziunea americană, între 1985 și 1988, de jurnalistul Bill Moyers, într-o serie numită Puterea miturilor, care a ajutat la publicitatea ideilor sale. Paradoxal, notorietatea monomitului l-a făcut mai predictibil și a stârnit o anumită enervare la momentul lansării The Phantom Menace, precum și dorința de a „trece dincolo de monomit, de a-l deconstrui sau parodia”, potrivit academicianului Richard Mèmeteau.
Considerat un moment de cotitură în istoria filmului SF, Star Wars este o epopee vizuală grandioasă care a creat o legendă proprie. Apariţia sa a reprezentat o orientare a producţiilor cinematografice SF de la distopii şi filme ştiinţifice, la fanteziile epice adresate în special tineretului, cu o poveste conturată cu claritate şi cu exces de efecte vizuale.
Trilogia originală Star Wars prezintă încercările unui grup de luptători pentru libertate, cunoscut sub numele de Alianța Rebelă, de a salva galaxia de sub tirania Imperiului Galactic. Naraţiunea complexă şi interesantă, personajele pitoreşti şi amuzante şi efectele speciale spectaculoase, neomiţând desigur coloana sonoră excepţională, au transformat primul film al seriei într-o experienţă vizuală ce a deschis apetitul tineretului către SF şi i-a stimulat imaginaţia într-un mod similar cu cel realizat de cărţile lui Jules Verne. Succesul primului film a determinat apariţia a două continuări: Empire Strikes Back (1980) și Return of the Jedi (1983) şi a influenţat un număr mare de filme realizate ulterior. Această primă trilogie a devenit una dintre cele mai de succes serii de filme din toate timpurile.
Ca o recunoaştere a valorii sale, Star Wars a fost selectat de Biblioteca Congresului American, în anul 1989, pentru păstrarea în Registrul Naţional de Film al SUA, fiind considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.
Sigur… va urma!
MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…