Aseară, pe HBO, am văzut un film extrem de reușit despre ce înseamnă democrația. Raportul (denumit The Torture Report ) este un film american politic şi pot spune istoric, din 2019, scris și regizat de Scott Z. Burns, cu Adam Driver, Annette Bening, Ted Levine, Michael C. Hall, Tim Blake Nelson, Corey Stoll, Maura Tierney și Jon Hamm.
Firul epic urmărește pe Daniel Jones și Comitetul de Informații al Senatului în timp ce investighează utilizarea torturii de către Agenția Centrală de Informații sau CIA, în urma atacurilor din 11 septembrie. Acesta acoperă mai mult de un deceniu de intrigi politice din viața reală, explorând și compactând raportul de 6.700 de pagini al lui Jones. Istoric, raportul detaliază acțiunile oficialilor CIA, inclusiv torturarea prizonierilor, furnizarea de informații înșelătoare sau false, despre programele clasificate CIA, Președintelui, Departamentului de Justiție, Congresului și presei, împiedicând supravegherea guvernului, criticile interne și gestionarea proastă a programului. De asemenea, a dezvăluit existența unor deținuți necunoscuți anterior, care au fost supuși la „tehnici de interogare îmbunătățite” (un eufemism pentru tortură) decât a fost dezvăluit anterior și că au fost folosite mai multe tehnici fără aprobarea Departamentului de Justiție. El a concluzionat că utilizarea tehnicilor de interogare îmbunătățite nu a generat informații unice care au salvat vieți (așa cum susținea CIA), nici nu a fost utilă pentru a obține cooperarea deținuților și că programul a afectat statutul internațional al Statelor Unite.
Filmul arată lupta ce a durat peste 10 ani a structurilor parlamentare, care au regim civil, cu sistemul de informaţii-contrainformaţii, care au un regim parțial militarizat, dar sigur fac parte dintre instituțiile de forță ale statului și, de ce să nu recunoaștem, reprezintă o parte a forței de coerciție a statului. De remarcat faptul că serviciile secrete raportează puterii executive, reprezentată în SUA de președinte.
Burns, regizorul, a declarat că el și producătorul filmului, Steven Soderbergh, au considerat că filmul reflectă o imagine pozitiv a Statelor Unite, pentru că guvernul a permis publicarea raportului. Pe bună dreptate producătorul a spus că nu știe „că există o altă țară, în afară de Canada sau Marea Britanie”, care „ar fi permis chiar și acest tip de investigație”. Aceasta este valoarea separației puterilor în stat și supremația Constituției asupra legislației comune. Separația puterilor în stat, care constituie unul dintre principiile esențiale ale statului de drept, se regăsește în conținutul oricărei constituții, apreciindu‑se că niciun om, pentru ca ceilalți să poată fi liberi, nu trebuie să concentreze prea multă putere.
Din punct de vedere istoric, cel căruia îi revine meritul de a cerceta și afirma metodic principiul separării puterilor în stat ca principiu de organizare a statului a fost filosoful englez John Locke (1632‑1704). De la ideile acestuia a pornit Charles‑Louis de Secondat, baron de Montesquieu (1689‑1755), atunci când, în cartea sa Spiritul legilor, a reluat și aprofundat problema separării puterilor statului. „În orice stat, există trei puteri distincte: puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească. Aceste puteri trebuie să fie atribuite unor organe separate și independente unele de altele pentru că orice om care are o putere este înclinat să abuzeze de ea”.
După publicarea rezumatului executiv, la 25 noiembrie 2015, președintele Obama a semnat Legea din 2016 privind autorizarea apărării naționale, care includea un amendament propus de doi senatorii pentru a codifica în lege interzicerea tehnicilor îmbunătățite de interogare. Modificarea limitează interogarea securității naționale la tehnicile din Manualul de teren al armatei, pentru a elimina orice potențiale abuzuri permise. Senatul a adoptat amendamentul cu un vot al ambelor partide de 78 la 21. Nu vă spun mai multe, dar vă recomand să vedeți filmul și apoi să priviți în jurul nostru. An electoral, zic…
Marius MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la „Carabella” târgovișteană, e mare iubitor de literatură și de film; este lector universitar dr. și asistent judiciar la Tribunalul Dâmbovița…