ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Primul Contact – Povestea vieții tale…

De această dată, am văzut mai întâi filmul şi mi s-a părut atât de inteligent încât eram convins că trebuie să există cel puţin o povestire care a stat la baza scenariului. Şi am avut dreptate!

Filmul se numeşte Primul Contact, a apărut în 2016 şi este ecranizarea unei nuvele scrise de Ted Chiang, cu titlul Povestea vieţii tale. Nuvela face parte din volumul Împărţirea la zero, publicat în 2002, fiind tradusă şi publicată în România de editura Nemira, în 2011.

Pe scurt, în nuvelă, Louise Banks, personajul principal, doctor în lingvistică, este înrolată într-un proiect militar în cadrul căruia se încerca o comunicare cu o rasă de extratereştri care se instalaseră în mai toate punctele importante ale Terrei. Extratereştrii arătau ca un butoiaş suspendat la intersecţia a şapte membere.

Modalitatea de comunicare a acestor extratereștri este diferită față de așteptările specialiștilor, însă pare să aibă cel puțin o asemănare cu modul de comunicare umană: acești extratereștri se exprimă atât verbal, cât și în scris. Sistemul scris are, însă, o structură atât de complexă, de semne dispuse circular, încât nicio parte a scrierii nu poate fi îndepărtată fără a schimba înțelesul întregului mesaj. Limbajul este extrem de complex, cel care îl utilizează având abilitatea de a şti de la început cum se va termina propoziţia. 

În carte, Ted Chiang explică acest lucru prin abordarea timpului minim din cadrul teoriei lui Fermat. Înţelegerea sistemului de scriere al extratereștrilor heptapozi afectează percepţia Louisei asupra timpului şi permite conștiinței acesteia să călătorească în trecut şi viitor, în limita duratei vieții sale. 

Tipul de scriere al extratereștrilor devine un personaj, de sine stătător, bine conturat atât în nuvelă, cât şi în film, astfel încât am considerat necesar a-i acorda un pic de atenţie în tableta de astăzi. Acest tip de scriere se numește semasiografic, fiind o tehnică de scriere cu semne, o tehnică de comunicare a informaţiilor căreia îi lipsesc aspectul fonetic şi mijlocirea formelor de vorbire. Acest tip de scriere îl găsim în quipu Inca, tabelele rongo rongo din Insula Paştelui sau icoanele de comunicare digitală atât de utilizate în ziua de astăzi. Am găsit cu greu comentarii cu privire la această noţiune în limba română – un dicţionar de pedagogie a fost, în cele din urmă, instrumentul care m-a ajutat să înţeleg noţiunea pentru a vă putea oferi aceste sumare informații. 

Mi-a plăcut mult cum explică Louise felul în care i s-a alterat capacitatea de percepţie a timpului aşa cum o cunoaştem noi, homo sapiens. Ea raportează evoluţia percepţiei asupra timpului şi a lumii, în general, la Ipoteza Sapir – Whorf. Această ipoteză, rămasă deocamdată la stadiu de ipoteză, nefiind amplu demonstrată, a fost dezvoltată de antropologul american Edward Sapir şi de către elevul său, Benjamin Whorf, şi susţine că asimilarea unui nou limbaj sau a unei noi limbi dezvoltă abilitatea de înţelegere generală a unui om asupra mediului în care trăieşte, crescându-i nivelurile de percepţie.

Nu am să vă povestesc mai mult din firul epic al filmului sau al nuvelei, celor care au văzut deja filmul sau au citit deja cartea, le recomand să încerce să le reia în cheia celor scrise de mine astăzi. 

Amy Adams interpretează rolul principal feminin, fiind deținătoarea unui Glob de Aur și a câtorva nominalizări la premiile Oscar. Rolul principal masculin este interpretat de Jeremy Renner, pe care îl știm mai bine din filmele produse de studiourile Marvel (The Avengers, Thor) sau pentru rolul din The Hurt Locker, ce i-a adus o nominalizare la premiul Oscar. Trebuie să îl menționez pe Forest Whitaker, care joacă rolul militarului înțelept, un actor cu un palmares impresionant, cu un Oscar pentru Ultimul rege al Scoției (2007), dar care pe mine m-a lăsat fără cuvinte în Majordomul The Butler.

Pentru sfârșitul de săptămână avem o nuvelă excepţională, ca de altfel tot volumul, și un film ce se dovedește a fi una dintre puţinele ecranizări despre care pot spune că se ridică la nivelul operei literare din care s-a inspirat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media