Aș vrea să scriu despre ororile războaielor, cât și despre inutilitatea acestora, dar nu pot să fac aprecieri despre politică în general.
Primele două filme despre care am scris astăzi le-am văzut la „video”, pe casetă. Cel puțin Plutonul era un film extrem de „piratat” în acele vremuri. Filmele sunt un manifest în sine anti-război, dar au și valoare artistică intrinsecă. Combinația reușită de joc actoricesc, decoruri, tehnici regizorale sunt extrem de bine completate de coloana sonoră genială. Muzica în sine este un personaj, dar nu orice fel de personaj, este un martor ce însoțește personajele. Plutonul este un film american din 1986 scris și regizat de Oliver Stone, cu Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Keith David, Kevin Dillon, John C. McGinley, Forest Whitaker și Johnny Depp în rolurile principale. Este primul film dintr-o trilogie de filme despre războiul din Vietnam regizate de Stone, urmat de Născut pe 4 iulie – Born on the Fourth of July (1989) și Cerul și Pământul – Heaven & Earth (1993). Primul film, bazat pe experiența lui Stone din război, urmărește un nou voluntar al armatei americane (Sheen) care servește în Vietnam, în timp ce sergentul, comandant de pluton și liderii săi de echipă (Berenger și Dafoe) se ceartă asupra moralității plutonului și a războiului în sine.
La lansare, Plutonul a primit aprecieri critice pentru regia și scenariul lui Stone, cinematografia, realismul secvențelor de luptă și interpretările lui Sheen, Dafoe și Berenger. Filmul a fost un succes de box office, încasând 138,5 milioane de dolari pe plan intern față de bugetul său de 6 milioane de dolari. Departamentul Apărării a refuzat să sprijine producția filmului din cauza descrierii crimelor de război americane, susținând că scenariul este „plin de descrieri nerealiste și extrem de nefavorabile ale soldatului american”, pentru descrierea uciderii și violului civililor vietnamezi de către soldații americani, tentativa de ucidere a unui soldat american de către altul, abuzul de droguri și portretizarea majorității soldaților americani ca „delincvenți analfabeți”.
În timpul războiului din Vietnam, soldații americani au scris sloganuri și fraze pe căștile lor. Pentru a stabili autenticitatea și a-i ajuta pe actori să intre în personaj, Oliver Stone le-a permis să aleagă și să-și scrie propriile sloganuri pe căștile lor. Acest lucru a fost unic în industria divertismentului, deoarece astfel de lucruri ar fi fost tratate în mod normal de departamentul de costume. În timp ce filma o scenă într-un elicopter, nava a făcut o întoarcere bruscă, luându-l pe actorul Charlie Sheen prin surprindere, în timp ce era deja dezechilibrat. Mișcarea l-a aruncat spre ușile deschise ale elicopterelor. Din fericire, co-starul Keith David a reușit să-l prindă pe Sheen înainte ca acesta să cadă.
Coloana sonoră a filmului a fost compusă de Georges Delerue. Muzica folosită în film include Adagio for Strings de Samuel Barber, „White Rabbit” de Jefferson Airplane și „Okie from Muskogee” de Merle Haggard (ceea ce este un anacronism, deoarece filmul este plasat în 1967, dar cântecul lui Haggard nu a fost lansat până în 1969). În timpul unei scene din „Underworld”, soldații cântă împreună cu „The Tracks of My Tears” de Smokey Robinson și The Miracles, care a apărut și în trailerul filmului. Coloana sonoră include „Groovin'” de The Rascals și „(Sittin’ On) The Dock of the Bay” de Otis Redding.
Născut pe 4 iulie – Born on the Fourth of July este bazat pe autobiografia lui Ron Kovic din 1976. Regizat de Oliver Stone și scris de Stone și Kovic, îi are în rolurile principale pe Tom Cruise, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley și Willem Dafoe. Filmul descrie viața lui Kovic (Cruise) pe o perioadă de 20 de ani, detaliind copilăria sa, serviciul militar și paralizia din timpul războiului din Vietnam și tranziția sa la activismul anti-război. La lansare, Born on the Fourth of July a fost lăudat de critici pentru povestea sa, performanța lui Cruise și regia lui Stone. Filmul a avut succes la box office, deoarece a încasat peste 162 de milioane de dolari în întreaga lume, devenind al zecelea film cu cele mai mari încasări din 1989. La cea de-a 62-a ediție a Premiilor Oscar, a primit opt nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun actor pentru Cruise, prima sa nominalizare, iar filmul a câștigat pentru cel mai bun regizor, al doilea pentru Stone la această categorie și cel mai bun montaj. Filmul a câștigat, de asemenea, patru premii Globul de Aur pentru cel mai bun film – dramă, cel mai bun actor – dramă, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu. Coloana sonoră a fost produsă, compusă și dirijată de John Williams, care a fost de acord să lucreze la film după ce a văzut o versiune brută .
Printre primele lucrări ale lui Williams din postura de compozitor de film se numără Valley of the Dolls (1967), Goodbye, Mr. Chips (1969), Images and The Cowboys (ambele din 1972), The Long Goodbye (1973) și The Towering Inferno (1974). A colaborat cu Spielberg de la The Sugarland Express (1974), compunând muzică pentru (toate) filmele sale, cu excepția a cinci. A primit cinci premii Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru Fiddler on the Roof (1971), Jaws (1975), Star Wars (1977), E.T. the Extra-Terrestrial (1982) și Schindler’s List (1993). Alte colaborări memorabile cu Spielberg includ Close Encounters of the Third Kind (1977), franciza Indiana Jones (1981–2023), Hook (1991), Jurassic Park (1993) și continuarea sa The Lost World: Jurassic Park (1997), Saving Private Ryan (1998), Catch Me If You Can (2002), War Horse (2011), Lincoln (2012) și The Fabelmans
Cerul și Pământul – Heaven & Earth este scris și regizat de Oliver Stone, cu Tommy Lee Jones, Haing S. Ngor, Joan Chen și Hiep Thi Le. Este al treilea și ultimul film din trilogia lui Stone despre războiul din Vietnam. Filmul s-a bazat pe cărțile When Heaven and Earth Changed Places și Child of War, Woman of Peace, ambele scrise de Le Ly Hayslip despre experiențele ei din timpul și după războiul din Vietnam. Heaven & Earth este coloana sonoră oficială a filmului cu același nume, câștigător al Globului de Aur din 1993, regizat de Oliver Stone, cu coloana sonoră originală compusă de compozitorul japonez Kitarō.
Marius MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la „Carabella” târgovișteană, e mare iubitor de literatură și de film; este lector universitar dr. și asistent judiciar la Tribunalul Dâmbovița…