kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Parfumul

   Parfumul este un roman al prozatorului german contemporan Patrick Süskind. Celebritatea i-a adus-o primul lui roman, Das Parfum. Die Geschichte eines Mörders, apărut în 1985. Cartea este despre Jean-Baptiste Grenouille, un orfan ignorat de mama până la uitare, care trăiește în Franța secolului al XVIII-lea și care s-a născut cu un simț al mirosului excepțional , capabil să distingă o gamă largă de mirosuri în lumea din jurul său. Grenouille devine parfumier, dar mai târziu este implicat în crimă când întâlnește o fată tânără cu un parfum minunat de neîntrecut.

   Viaţa locuitorilor din oraşul Grasse se scurge în ritmul dictat de cele mai înmiresmate flori: iasomia, lavanda, tuberoza şi trandafirul. Până când, într-o vară, dimineţile parfumate încep să fie prilejul unor descoperiri macabre: trupurile goale ale unor fete nubile, ucise cu o lovitură în moalele capului. Nimeni nu ştie cine e criminalul, nici adevăratul motiv ce îl împinge să le ia viaţa acestor tinere.

   Cu traduceri în 49 de limbi și peste 20 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume până în prezent, Parfumul este unul dintre cele mai bine vândute romane germane ale secolului al XX-lea. Titlul a rămas în listele de bestselleruri timp de aproximativ nouă ani și a primit aprecieri critice naționale și internaționale aproape unanim pozitive. A fost tradusă în engleză de John E. Woods și a câștigat atât World Fantasy Award, cât și PEN Translation Prize în 1987. Unele ediții ale romanului, inclusiv prima, au ca imagine de copertă pictura lui Antoine Watteau, Jupiter și Antiope, care înfățișează o femeie adormită.

   Numele de familie al lui Jean Baptiste ar fi fost luat de la un parfumier francez care se numește Paul Grenouille. Povestea personajului principal s-ar putea să fi fost inspirată și de Manuel Blanco Romasanta, un criminal în serie spaniol care și-a ucis victimele cu metode care sunt foarte asemănătoare cu Jean Baptiste Grenouille.

   În România a fost tradus sub numele Parfumul și a apărut la editura Univers în 1989, apoi la editura Humanitas în 2000. Varianta de la editura Univers se găsește în anticariatele online la 5-9 lei.

   Aparent, ar fi greu să ecranizezi o asemenea carte. Dar regizorul Tom Tykwer s-a încumetat, fiind și co-scenarist. Tykwer este bine cunoscut în poziția de producător și co-creator al serialului de televiziune german, apreciat la nivel internațional, Babylon Berlin. Rolul principal îi aparține actorului Ben Whishaw. Este un actor britanic cunoscut și pentru Atlasul norilor (2012), Homarul (2015) și Daneza (2015). A jucat rolul Q în seriile James Bond 007: Coordonata Skyfall (2012) și Spectre (2015) și a fost vocea ursulețului Paddington în coproducția britanico-franceză Paddington (2014) și Paddington 2 (2017). Dustin Hoffman joacă rolul maestrului parfumier Giuseppe Baldini. Și, ca să completeze distribuția de „năsoși”, Alan Rickman dă viață lui Antoine Richis, iar John Hurt este naratorul. Avem trei câștigători de premiu Oscar care adaugă un plus pentru succesul filmului. Scenariul lui Andrew Birkin şi Bernd Eichinger urmăreşte cu fidelitate romanul. Genialitatea regizorului constă în modalitatea în care face din simțul mirosului câteodată un personaj, altădată pretext sau decor, dar este prezent în forme de care noi am mai uitat.

   Povestea este completată de modul în care ne influențează subconștient mirosul, trezind amintiri sau generând gesturi greu de prevăzut pentru fiecare dintre noi. În concluzie, povestea lui Jean Baptiste Grenouille este cea a unui geniu consumat de propriul lui dar. Cum ar fi să poţi simţi toate mirosurile din lume, toate aromele şi parfumurile care îi descriu pe ceilalţi până în ultimul detaliu şi să vrei să-l creezi pe cel mai bun? Este interesant şi, în acelaşi timp ciudat, să te hrăneşti doar din pasiune, într-atât încât să treci peste orice principii morale pentru a descoperi parfumul perfect, materializarea unei dorinţe interioare, inexplicabilă prin însăşi dinamismul ei. Incapabilitatea de a simţi cere, la un moment dat, afecţiunea altora, iar această lipsă nu este acoperită nici măcar atunci când ai într-o sticluţă un cocktail compus din 13 esenţe preţioase obţinute cu preţul unor vieţi, deci a unor jertfe. Parfumul ca ideal devine atât obiectul prin care eroul doreşte desăvârşirea propriei identităţi, dar şi acel mijloc prin care conştientizează că, având totul, nu mai contează pentru că nu ai ce este mai important: inima. Mai exact, deşi căutarea elixirului l-a purtat prin nenumărate aventuri în vederea dobândirii perfecţiunii, în final, o simplă adiere parfumată din batistă îţi pune lumea la picioare.

 

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media