Dacă îți faci griji cu privire la ceea ce se întâmplă în viitor, nu vei profita de prezent și te vei încărca de anxietate, iar depresia va pune stăpânire pe tine. Acceptă viața așa cum este și bucură-te de fiecare zi, pe rând. („Calea pe care merg singur” Miyamoto Musashi)
Miyamoto Musashi cunoscut și sub numele Shinmen Takezō, Miyamoto Bennosuke sau, sub numele budist Niten Dōraku, a fost un spadasin japonez faimos pentru duelurile sale și stilul său distinctiv de a lupta cu două săbii. Este fondatorul stilului Hyōhō Niten Ichi-ryū (sau Niten-ryū) și autorul cărții „Gorin no Sho” („Cartea celor cinci cercuri – Pământul, Apa, Focul, Vântul și Vidul”).
Miyamoto Musashi este și numele unui un roman epic japonez scris de Eiji Yoshikawa care îl are ca personaj principal pe acest celebrul samurai. Eiji Yoshikawa a fost pasionat de istoria medievală a Japoniei și este celebru pentru două cărți: Taiko, care descrie perioada istorică până la Bătălia de la Sekigahara și Musashi, a cărui acțiune începe după această bătălie. În Musashi, este povestită viața lui Shinmen Takezō, începând după Bătălia de la Sekigahara și apoi viața lui din momentul în care călugărul Takuan îl obligă să se reinventeze ca Miyamoto Musashi. Acesta călătorește prin Arhipelagul Nipon, formând tineri elevi, implicându-se în lupte cu școli de samurai și școli de arte marțiale sau căutându-și drumul prin viața sa romantică. Romanul a apărut ca un foileton în ziarul japonez Asahi Shimbun, între 1935 și 1939. Ulterior fasciculele au fost adunate într-o carte și, fiind vorba de japonezi, au apărut repede și numeroase benzi de desenate. Romanele lui Eiji Yoshikawa au ca atracție principală evenimentele din jurul Bătăliei de la Sekigahara. Acest eveniment istoric este important în istoria Japoniei pentru că este considerat ca fiind începutul neoficial al guvernării Tokugawa, ultima perioadă shogunală la conducerea Japoniei. Am povestit despre shogun într-o tabletă anterioară, în care unul dintre personajele principale era chiar primul shogun din această dinastie care va domina Japonia în perioada 1603-1868, aproape 300 de ani. Revenind la romanul de astăzi, vom constata că este o epopee lungă, care detaliază explorările lui Miyamoto Musashi în călătoriile sale și povestea multor oameni care îi influențează viața – totate acestea conduc la duelul aproape mitologic cu Sasaki Kojiro pe Ganryujima (Ganryu sau Insula Funa) care îl face lider incontestabil al luptătorului cu spada. Musashi devine celebru pe parcursul romanului în timp ce caută atât perfecțiunea în sabie, cât și în conștiință. Inovator al sabiei japoneze, el inventează stilul de a mânui simultan atât katana, cât și wakizashi, tehnică de luptă inovatoare pentru acea vreme în istoria japoneză.
Romanul l-a inspirat pe regizorul Hiroshi Inagaki să facă o trilogie. Primul film se numește Samurai I: Musashi Miyamoto și a primit Premiul Oscar pentru film străin în 1955. Al doilea este Samurai II: Duel la Templul Ichijoji, iar al treilea, cu titlul Samurai III: Duel pe Insula Ganryu încheie istoria lui Musashi prin duelul cu Sasaki Kojiro, cel mai important oponent în artele marțiale. Seria a fost făcută între 1954-1956, câte un film pe an, și urmărește fidel povestea din carte, dar și din viața reală a acestui samurai. În rolul principal, Musashi Miyamoto este interpretat de Toshiro Mifune. Despre acest actor am mai scris câte ceva în tableta despre Shogun. Coincidență sau nu, Toshiro Mifune l-a interpretat pe Lordul Toranaga în seria Shogun, personaj ce îl întruchipa pe câștigătorul din Bătălia de la Sekigahara. A devenit celebru pentru că a colaborarat cu Akira Kurosawa la 16 filme între anii 1948–1965, în lucrări precum Rashomon, Cei șapte Samurai, Fortăreața ascunsă, Tronul de sânge și Yojimbo. Ecranizarea are autenticitate pentru că este filmată într-o Japonie care încă nu fusese afectată de civilizația de tip capitalist, era imediat după retragerea americanilor și erau disponibile decorurile medievale. Această peliculă a devenit un punct de inspirație pentru filmele americane, scene din filme sunt fidel reconstruite de Quentin Tarantino.
Acum nu pot să închei fără să vă povestesc cum am citi eu cartea. Am cumpărat-o în anul 2 de facultate de la tarabele de la Universitate, loc frumos și încărcat de emoție care acum nu mai există că s-a gândit un „intelectual” să igienizeze că nu arăta bine. Am citit-o în câteva zile și m-a prins. Însă am „trădat” repede și am dat cele două volume la schimb pe primul număr din Playboy, că eu nu îl mai găsisem….
MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…