În loc de motto:
Faust :
Cine e acela acolo?
Mefistofele :
Uită-te bine.
Lilith .
Faust:
Lilith? Cine este?
Mefistofel:
soția lui Adam, prima lui. Ai grijă de ea.
Singura laudă a frumuseții ei este părul ei periculos.
Când Lilith se învârte strâns în jurul tinerilor,
Ea nu-i mai eliberează curând din nou.
……..
Faust: [dansând cu tânăra vrăjitoare]
Un vis minunat pe care l-am visat într-o zi
Am văzut un măr cu frunze verzi,
?0
Atât de tentant! Am urcat pentru ei.
Vrăjitoarea drăguță:
Ra ea)
Merele au fost dorința omului.
Cât de bucuros sunt să mă gândesc, domnule, că și
merele cresc în grădina mea.
(Faust – Goethe)
Am zis că revin cu ceva comentarii și completări după ce văd serialul. Realitatea este că prezența lui Neil Gaiman între scenariști și producători este mai mult decât bine venită și se vede pe ecran. Neil Gaiman ridică la un alt nivel conceptul pe care l-a ridicat la rang de artă în Zei americani. Pentru el tot ceea ce este fantastic are loc în imaginar și în partea ascunsă a sufletului. Cred că justificarea consta in faptul că atât zeii, cât și personajele imaginate în benzile desenate, nu ne pot face rău dacă rămân acolo.
Primul sezon din ceea ce se pare că urmează să fie un nou serial de succes aduce în atenția cititorului unele povești mai puțin clare, care se abat un pic de la firul epic central, dar asta doar pentru a potența partea de mister. Unul dintre personaje este Mazikeen. Ea este una dintre lilim, un copil al lui Lilith. A apărut pentru prima dată în The Sandman, în volumul din decembrie 1990. Numele ei provine de la termenul „Mazzikin”, demoni invizibili conform mitologiei evreiești. Plasarea în iad a acestui personaj nu este întâmplătoare. Ea este copilul unui personaj mitologic despre care noi, creștinii, am aflat mai puțin, chiar dacă ar fi trebuit să știm din povestea Facerii. Lilith este o figură feminină din mitologia mesopotamiană și iudaică și prima soție a lui Adam și se presupune că era și demon primordial. Despre Lilith se scrie că a fost „alungată” din Grădina Edenului pentru că nu s-a conformat și s-a supus lui Adam. Este menționată în ebraică biblică în Cartea lui Isaia și în antichitatea târzie apare mitologia mandaeană și sursele mitologiei evreiești, începând cu anul 500 d.Hr. Lilith apare în historiolas (incantații care încorporează o scurtă poveste mitică) în diferite concepte și localități care oferă descrieri parțiale ale ei. De asemenea, este menționată și în Talmudul Babilonian, în Cartea lui Adam și Eva prima soție a lui Adam. Apare și în traducerea Manuscriselor de la Marea Moartă, în cadrul cărora, în cele 19 fragmente ale lui Isaia găsite la Qumran, Marele sul Isaia redă creatura la plural liliyyot (sau liliyyoth).
În învățăturile rabinului Isaac Luria se spune că există multe Lilith. Cea mai mare dintre acestea este soția lui Adam Qadmon, o ființă pe care Dumnezeu a folosit-o ca avatar pentru a crea Universul în toate cele zece sau mai multe dimensiuni ale sale, deci un multivers (multiunivers). Vă reamintesc că Adam Kadmon este antropomorf. Cu toate acestea, Adam Kadmon este lumină divină fără corp sau formă, adică potenţial pur. În psihicul uman, Adam Kadmon corespunde esenței colective a sufletului.
De ce mi se pare important acest personaj? Cred că autorul a dorit să redea potență artistică fiecărui personaj și prin personajele secundare. Un personaj mitologic decăzut și cu o istorie atât de complexă pregătește poveștile ce vor veni. Iar dacă este să ne gândim la regatul pe care îl conduce este quintesența subconștientului și a vindecării prin vis, cu trimitere clară la Cartea Roșie a lui Jung. Și cine să îi fie adversar dacă nu un personaj care a cunoscut sufletul primordial al omului.
Când închidem ochii pentru a dormi, vizităm Visul, regatul controlat de Morpheus. Cu toate acestea, nu rătăcim prin întregul tărâm; în schimb, avem acces doar la o versiune individuală și fragmentată a Visării. Dacă barierele dintre vise sunt rupte, toți cei care dorm se găsesc în același loc. Incapabili să înțeleagă întregul inconștient colectiv dintr-o dată, mintea lor riscă să se prăbușească. În plus, procesul de alăturare a viselor distruge și Visul în sine, deoarece mulți locuitori și locații se amestecă, devenind ruine. Așadar, eliminarea barierei dintre vise are un efect distructiv atât în lumea Visării, cât și în cea de veghe, iar dacă destule ziduri cad simultan, toată viața de pe planetă poate fi distrusă într-o clipită.
Vă recomand să vedeți serialul, în particular cele două episoade în care apare acest personaj și această cheie.
MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…