kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU Keyser Söze. Suspecții de serviciu…

   Suspecții de serviciu sau The Usual Suspects este un film neo-noir din 1995, thriller, regizat de Bryan Singer și scris de Christopher McQuarrie. protagoniștii sunt: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio del Toro, Kevin Pollak, Chazz Palminteri, Pete Postlethwaite și Kevin Spacey. M-am documentat și am găsit că termenul francez, film noir, se traduce literalmente ca „film negru” sau „film întunecat”, indicând povești sinistre prezentate adesea într-un stil cinematografic umbră. Neo-noir are un stil similar, dar cu teme, conținut, stil și elemente vizuale actualizate. Filmul a reușit să obțină o nominalizare la Globul de Aur si 2 premii Oscar: pentru cel mai bun scenariu original (Christopher McQuarrie) și pentru cel mai bun actor în rol secundar (Kevin Spacey).

   Firul epic al filmului urmărește interogatoriul lui Roger „Verbal” Kint, un escroc de calibru mic, care este unul dintre cei doi supraviețuitori ai unui masacru și incendiu asupra unei nave andocate în portul din Los Angeles. Prin flashback și narațiune, Kint îi spune unui interogator o poveste complicată a evenimentelor care l-au condus pe el și pe tovarășii săi la barcă, dar mai ales povestea unui misterios lord al crimei, cunoscut sub numele de Keyser Söze, care este autorul moral al tot ceea ce au făcut. Filmul a avut un buget de 6 milioane de dolari și a început cu un titlu preluat dintr-o rubrică din revista Spy numită The Usual Suspects, după una dintre cele mai memorabile replici ale lui Claude Rains din filmul clasic Casablanca, iar Singer s-a gândit că ar fi un titlu bun pentru un film. Dacă vă amintiți, spunea mereu: aduceți-i pe suspecții obișnuiți. 

   În timpul interogatoriului, se află că nu era cocaină pe navă și că Söze a fost văzut la bord. Verbal îi spune apoi anchetatorului o legendă despre Söze: el a fost un traficant de droguri mic, care și-a ucis propria familie când erau ținuți ostatici de mafioții maghiari, apoi i-a masacrat pe mafioți și familiile lor înainte de a dispărea și, de atunci, a făcut afaceri doar indirect, prin subalterni care nu sunt în mare parte familiarizați cu adevăratul lor angajator. Söze a devenit astfel o legendă urbană înfricoșătoare, „o poveste înfricoșătoare pe care criminalii o spun copiilor lor noaptea”.

   Personajul lui Söze se bazează pe John List, un contabil din New Jersey care și-a ucis familia în 1971 și apoi a dispărut timp de aproape două decenii, asumându-și o nouă identitate înainte de a fi reținut în cele din urmă.  McQuarrie a bazat numele Keyser Söze pe unul dintre supervizorii săi anteriori, Kayser Sume, la o firmă de avocatură din Los Angeles unde lucra, dar a decis să-și schimbe numele de familie, considerând că fostul său șef s-ar fi opus pentru că l-a folosit în acest mod. A găsit cuvântul söze în dicționarul din engleză în turcă al colegului său de cameră, care se traduce prin „vorbește prea mult”. Toate numele personajelor sunt preluate de la membrii personalului firmei de avocatură la momentul angajării sale. McQuarrie lucrase și pentru o agenție de detectivi, iar acest lucru a influențat reprezentarea criminalilor și a polițiștilor atunci când a lucrat la scenariu. 

   De la lansarea filmului, numele „Keyser Söze” a devenit sinonim cu o persoană temută și evazivă pe care nimeni nu a cunoscut-o. În iunie 2001, Revista Time s-a referit la Osama bin Laden drept „un Keyser geopolitic Söze, o amenințare omniprezentă al cărei nume invocă pericole mult peste capacitatea sa”. În episodul „The Puppet Show” al seriei de televiziune Buffy the Vampire Slayer, un personaj întreabă: „Mai simte cineva că a fost Keyser Söze’d?”, referindu-se la sentimentul că a fost manipulat definitiv și depășit. În 1996, trupa de punk Link 80 a folosit personajul ca bază a piesei de deschidere (intitulată „Verbal Kint”) pe albumul lor de debut 17 Reasons. 

   În recenzia sa din 1999 despre Fight Club, care a fost în general negativă, criticul de film Roger Ebert a comentat: „O mulțime de filme recente par nemulțumite decât dacă pot adăuga scene finale care redefinesc realitatea a tot ceea ce a trecut înainte; numiți-l sindromul Keyser Söze”. În timpul episodului șase din primul sezon serialului Billions, personajul „Dolar” Bill Stearn invocă numele lui Keyser Söze atunci când își „ucide” metaforic propria familie. În al treilea sezon al spectacolului de comedie americană The Good Place, personajul principal Eleanor Shellstrop vorbește despre mama ei, spunând „Când va veni momentul, îl va smulge pe tipul acesta și va dispărea precum Keyser Söze – imediat după ce a recunoscut că a bâjbâit pe toți acei oameni”, făcând o referință ascunsă la acuzațiile de abatere sexuală împotriva lui Kevin Spacey.  În cel de-al doilea sezon al comediei irlandeze Derry Girls, care se petrece în anii 1990, mai multe personaje merg să vadă suspecții obișnuiți . Teatrul este evacuat înainte ca filmul să se încheie, iar Ma Mary este obsedată să afle cine este Keyser Söze. 

   Keyser Söze este răul întruchipat. Dacă există sau nu, asta nu mai contează pentru că putem da vina pe el pentru orice. Un personaj aparte care nu ar fi ajuns un arhetip fără jocul actoricesc dualist al lui Kevin Spacey.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media