kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Jurnalul de bord al lui Cristofor Columb.

Viaţa are mai multă imaginaţie

decât avem noi în visele noastre…

(Columb)

Cristofor Columb a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche. Enciclopedia Britannica îl prezintă pe Columb astfel: născut la Genova, în Italia, în anul 1451, cu un tată ce a fost țesător (se presupune că Cristofor Columb a intrat în această afacere de mic copil). Teoria cea mai citată de către istorici susține că numele Cristóbal Colón ar fi traducerea în castiliană a numelui italian Cristoforo Colombo, acesta fiind fiul lui Domenico Colombo, țesător, și al Susanei Fontanarossa. Potrivit acestei teorii, nu era un copil educat și de aceea s-a inițiat în lumea navigării de la o vârstă foarte fragedă. Informațiile despre începutul carierei sale de navigator sunt însă nesigure.

Prima călătorie și cea mai importantă este consemnată chiar de explorator într-un jurnal. Jurnalul a fost tradus în peste 100 de limbi. Eu am citit ediția din 1961, apărută la Editura Științifică. Jurnalul descrie pregătirile de plecare și acoperă unele dintre discuțiile cu regele Aragonului, Ferdinand al II-lea și cu regina Castiliei, Isabela. Cartea nu plictisește, cum ne-am aștepta de la un asemenea jurnal, iar traducerea vine la pachet cu o adaptare excelentă.

Cristofor Columb: Descoperirea este o ecranizare a vieții exploratorului. Povestea din film începe cu evenimentele de după căderea Emiratului Granada și duce până la călătoria lui Columb în Lumea Nouă în 1492. Filmul a fost lansat pentru aniversarea a 500 de ani de la călătoria lui Columb. Premiera a avut loc aproape exact în același timp cu 1492: Conquest of Paradise, ceea ce a dus adesea la confuzie între cele două filme. Filmul a beneficiat de unii dintre cei mai buni profesioniști ai celei de-a șaptea arte. Scenariul este scris de Mario Puzzo. Marlon Brando îl interpreteză pe Tomás de Torquemada, iar Rachel Ward ca regina Isabella I. Vin și completează distribuția: Tom Selleck ca regele Ferdinand V, Catherine Zeta-Jones ca Beatriz Enriquez de Arana, Benicio del Toro ca Alvaro Harana, Christopher Chaplin ca Rodrigo de Escobedo etc. Cu toate acestea filmul este considerat un eșec. Tom Selleck a câștigat premiul Golden Raspberry (Zmeura de aur) pentru cel mai slab actor în rol secundar. Marlon Brando a fost, de asemenea, nominalizat pentru cel mai prost actor în rol secundar, iar filmul a primit alte patru nominalizări la premiul Golden Raspberry, inclusiv; Cel mai prost film , cel mai prost regizor – John Glen , cel mai prost nou star – Georges Corraface și cel mai prost scenariu – Mario Puzo.

1492: Conquest of Paradise este o altă dramă istorică, regizată și produsă de Ridley Scott și cu Gérard Depardieu, Armand Assante și Sigourney Weaver în rolurile principale. Acesta este o altă versiune a călătoriilor în Lumea Nouă a exploratorului genovez Cristofor Columb și efectul pe care acest lucru l-a avut asupra popoarelor indigene. Am apreciat jocul actoricesc al turcului Tchéky Karyo. Născut la Istambul, dar crescut și educat în Franța, îmtr-o familie de evrei, acest actor crează un personaj la modul genial, pe Martín Alonso Pinzón.

Renumitul compozitor grec Vangelis a compus coloana sonoră. Tema sa principală, „Cucerirea Paradisului”, a fost folosită de fostul prim-ministru portughez António Guterres, la alegerile sale din 1995. Mai mult, fost folosită de Partidul Socialist Portughez ca imn de campanie, chiar dacă a fost înlocuită cu tema principală din Gladiatorul (în mod curios, un alt film Ridley Scott) încă de la prima campanie pentru alegerile legislative José Sócrates, a rămas ca tema să fie încă profund asociată cu Partidul Socialist. Rusia l-a folosit în turul 2 al alegerilor prezidențiale ruse din 1996.

https://www.youtube.com/watch?v=p96pdqxxu_4

https://www.youtube.com/watch?v=DZ_NImYJke0

Filmul este reușit. Cu mult peste varianta din același an, motiv pentru care vi-l recomand. Dar, înaintea acestor două filme, a fost Cristofor Columb, o miniserie de televiziune difuzată în Italia și Statele Unite în 1985. În șase ore, serialul relatează povestea vieții lui Cristofor Columb, cu Gabriel Byrne în rolul exploratorului. Poate unii dintre voi vă amintiți de serial. A fost difuzat înainte de revoluție. Oliver Reed îl personifică pe Martin Pinzon, iar Max von Sydow pe Ioan al II-lea al Portugaliei. Frumoasa Faye Dunaway dă viață reginei Isabella I a Castiliei. Demn de menționat este jocul actoricesc al actriței Virna Lisi ca Dona Moniz Perestrello.

Sarea și piperul miniseriei sunt date de Eli Wallach ca Hernando de Talavera. Simpaticul actor realizează un personaj de excepție. Hernando de Talavera a fost consilierul regal care i-a înlesnit lui Columb audiențele. A fost Arhiepiscop de Granada. Un mare și puternic oponent al inchiziției, Talavera a abordat convertirea pașnică a populației la creștinism, explicându-le în limba proprie natura religiei creștine și superioritatea acesteia asupra islamului. El a promovat studiul limbii arabe, o limbă pe care a învățat-o el însuși și și-a încurajat clerul să facă la fel.

L-am menționat în încheiere pe acest personaj istoric pentru că a avut un rol important în viața lui Columb și a Spaniei. Miniseria este mult mai reușită decât cele două filme – exceptând coloana sonoră a lui Vangelis.

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media